Nakon snažnog uspona, euro oštro pao

04.09.2017. 08:15 / Izvor: HINA
Nakon snažnog uspona, euro oštro pao

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je prošle sedmice 0,5 posto, na 1,1860 dolara.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao prema euru, što nije toliko posljedica snage američke valute koliko korekcije nakon što je njena vrijednost skliznula na najni nivo u dvije i po godine.

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je prošle sedmice 0,5 posto, na 1,1860 dolara.

Dolar je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs porastao 0,8 posto, na 110,25 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice ojačao 0,3 posto, na 92,83 boda.

No, početak sedmice nije nagovještavao takav razvoj događaja jer je dolarov indeks u utorak zaronio na samo 91,62 boda, najnižu razinu od januara 2015. godine.

To je ponajviše bila posljedica jačanja eura, čiji je kurs dosegao 1,2069 dolara, najviši nivo u dvije i po godine.

Kako predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nije na konferenciji u Jackson Holeu prije sedmicu dana pokazao nikakvu zabrinutost zbog jačanja eura, ulagači su to shvatili kao ‘zeleno svjetlo’ za kupnju europske valute.

Euro je, naime, od početka godine ojačao oko 13 posto u odnosu na američku valutu.

Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenoj ekonomiji eurozone jer zbog toga evropski proizvodi na inostranim tržištima postaju cjenovno manje konkurentni, ni Draghi ni ostali zvaničnici ECB-a dosad nisu to komentarisali.

Međutim, euro je od polovine sedmice u silaznoj putanji jer su ulagači oprezni uoči sjednice čelnika ECB-a iduće sedmice koja bi mogla uroditi verbalnom intervencijom.

"Iduće sedmice održava se sjednica čelnika ECB-a, pa raste rizik od moguće verbalne intervencije predsjednika banke Marija Draghija zbog kursa eura", kaže George Saravelos, strateg u Deutsche banci.

Premda svega 15 ekonomista, od ukupno 79 koliko ih je učestvovalo u nedavnoj anketi Reutersa, očekuje da će ECB iduće sedmice na sjednici objaviti vremenski okvir za postupno ukidanje programa kupovine obveznica, tržišta očekuju da će jačanje eura ipak potaknuti komentare ECB-a.

"Ako će ECB u svojim komentarima iskazati određenu zabrinutost zbog jačanja eura, to će usmjeravati očekivanja tržišta, no efekti će biti kratkotrajni jer se kod evropske valute i dalje primjenjuje obrazac da se kupuje čim malo oslabi", kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske banku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital