Namještaj i podovi iz RS po nižim cijenama

23.05.2014. 09:44 / Izvor: Nezavisne novine
Namještaj i podovi iz RS po nižim cijenama

Drvoprerađivači iz RS imaju kapacitete da, uz podršku institucija, proizvedu gotovo sve potrebne količine namještaja, stolarije, podova i drugih proizvoda od drveta, a koji su uništeni u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovo područje.

Drvoprerađivači iz RS imaju kapacitete da, uz podršku institucija, proizvedu gotovo sve potrebne količine namještaja, stolarije, podova i drugih proizvoda od drveta, a koji su uništeni u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovo područje.

Ti proizvodi bi, prema nekim najavama, na tržištu mogli biti ponuđeni po najnižim cijenama, a sve kako bi bilo što je moguće više olakšano katastrofom pogođenom narodu.

Naime, veliku ulogu u svemu tome trebalo bi da odigra i Javno preduzeće "Šume RS", koje bi trebalo da obezbijedi dovoljne količine sirovina, kako bi drvoprerađivači mogli ispuniti ove planove.

Ipak, neki od drvoprerađivača kažu da već sada nemaju sirovina na lageru, te da ih niko još nije kontaktirao po pitanju proizvodnje za potrebe ugroženog stanovništva.

Nikola Vukelić, vlasnik Drvne industrije "Vukelić", rekao je da bi drvoprerađivači mogli isporučiti dovoljne količine sirovine fabrikama namještaja ukoliko bi dobili dovoljne količine sirovina od "Šuma RS", kojih, kako je rekao, zasad nema. On je istakao da u svojim pogonima ima sušare koje su među najvećima u RS i da su ti kapaciteti slobodni, ali da ga dosad niko nije kontaktirao po ovom pitanju.

"Niko ne zove, ne znam šta se čeka. Mi možemo prorezati koliko god treba trupaca, ogromne količine jelovine osušiti za sedam dana, praviti brodski pod, ploče za stolove i drugo", rekao je Vukelić.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, rekao je da je Udruženje sa svim članicama spremno da se uključi u saniranje posljedica katastrofalnih poplava.

"Predložili smo da se saniranje štete na objektima u poplavama zahvaćenim područjima vrši na konkurentan način proizvodima drvoprerađivačke industrije i industrije namještaja iz RS", kazao je Šinik i dodao da se tu misli prije svega na sve vrste namještaja, građevinsku stolariju, podove, parkete i druge materijale od drveta.

On je kazao da će se uključivanjem drvoprerađivačke i industrije namještaja iz RS u saniranje posljedica poplava povećati obim proizvodnje u šumarstvu, preradi drveta i proizvodnji namještaja i dodatno zaposliti oko dvije hiljade radnika.

"Firme su spremne da se uključe i da se po nekim konkurentnim cijenama izvrši opremanje tih objekata koji su oštećeni u poplavama", ističe Šinik i dodaje da se procjenjuje da bi se u najvećoj mjeri moglo izvršiti opremanje domaćim proizvodima, s obzirom na to da ova industrija sve više napreduje.

U Javnom preduzeću "Šume RS" kazali su da su uključeni u aktivnosti na pružanju pomoći ugroženim područjima. Dodaju da je zbog obilnih padavina, i prije poplava, proces proizvodnje bio otežan, jer je nastala velika šteta na šumskim putevima, pa se sada radi na snimanju štete.

"Sanacija se vrši na šumskim kamionskim putevima da bi se normalizovala proizvodnja i mogle obezbijediti ugovorom definisane količine kupcima", kazali su u JP "Šume RS".

Prema njihovim riječima, oni svu sirovinu, izuzev one za koju ne postoje kupci u RS, isporučuju domaćim drvoprerađivačima, naglašavajući da će tako biti i ubuduće, uz mišljenje da neće biti problema u vezi sa snabdijevanjem.

Inače, Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, sastao se u utorak sa drvoprerađivačima iz RS i istakao da su drvoprerađivači spremni da pomognu. On je tada napomenuo i da će drvoprerađivači na tržištu RS svoje proizvode ponuditi po najnižim cijenama, ali i da će Ministarstvo staviti sve kapacitete u funkciju drvoprerađivača.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital