Naplaćeno 4,2 miliona KM više po osnovu poreza na nepokretnosti

26.06.2018. 08:47 / Izvor: SRNA
Naplaćeno 4,2 miliona KM više po osnovu poreza na nepokretnosti

Ovo predstavlja zadovoljavajući trend naplate ovog prihoda koji pripada lokalnim zajednicama, saopšteno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srpske je za prvih pet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupila 9,1 milion KM, što je za 4,2 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo predstavlja zadovoljavajući trend naplate ovog prihoda koji pripada lokalnim zajednicama, saopšteno je iz Poreske uprave.

Iz Poreske uprave pozvaju obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu obaveze po poreskom računu za ovu godinu, kao i eventualno još neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina.

Pozvani su i oni koji još nisu prijavili nepokretnu imovinu da to učine odmah, jer će, kao se navodi, neprijavljene nepokretnosti koje identifikuje Poreska uprava biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti.

U saopštenju se naglašava da će Poreska uprava intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze.

Propisani rok za uplatu prve rate je 30. jun, a vlasnicima nepokretnosti u Republici Srpskoj koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti, iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital