Naplaćeno 96 miliona КM više javnih prihoda

07.12.2018. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Naplaćeno 96 miliona КM više javnih prihoda

Poreska uprava Republike Srpske je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,230 milijardi maraka.

Poreska uprava Republike Srpske je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,230 milijardi maraka, što je za 96,4 miliona КM ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ovi podaci ukazuju na nastavak zadovoljavajućeg trenda rasta prihoda u gotovo svim segmentima. Zasluge za takve pozitivne pokazatelje se mogu pripisati svakodnevnim aktivnostima koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole, kao i usluge poreskim obveznicima ali je naročito automatizacija poslovnih procesa kroz implenetaciju Integrisanog informacionog sistema u Poreskoj upravi uticala na pozitivan efekat naplate javnih prihoda.

Кada su u pitanju direktni porezi, u prvih 11 mjeseci ove godine naplaćeni su u iznosu od 460,1 milion maraka, što je za 32,1 milion КM ili sedam odsto više nego u uporednom periodu. U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 207,3 miliona КM, što je za 28,2 miliona КM ili 16 procenata više.

U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 213,5 miliona maraka što je više za pola miliona КM u odnosu na isti period prošle godine, uprkos činjenici da je Vlada RS u ovoj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 КM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS. Naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 13,7 miliona КM ili četiri procenta više.

Takođe, povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prvih 11 mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 25,7 miliona КM, što je za 2,8 miliona КM ili 12 procenta više u odnosu na uporedni period.

Doprinosi su za 11 mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,376 milijardi КM, što je za 33,9 miliona КM ili tri procenta više nego u istom periodu 2017. godine.

Tako je za Fond PIO naplaćeno 782,4 miliona maraka ili 57 miliona КM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 491,2 miliona maraka što je manje za šest procenta u odnosu na uporedni period.

Manja naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja može se objasniti činjenicom da su sredstva po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje iz Budžeta Republike Srpske za nezaposlena lica i za lica kojima je priznato pravo po osnovu Zakona o pravima boraca, ove godine doznačena Fondu zdravstvenog osiguranja u vidu transfera, a ne preko računa javnih prihoda kako je to bio slučaj u prethodnim godinama, pa je otuda došlo do manjeg iznosa naplate preko računa javnih prihoda RS u prvih 11 mjeseci 2018. godine.

Pored toga, rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 65,9 miliona КM ili 20 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 32,1 miliona КM ili 13 procenata manje.

Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2%, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2%, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu RS, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje RS.

Кod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-novembar ove godine ostvarena je naplata od 371,4 miliona КM, što je za šest odsto ili 21,7 miliona maraka više nego u istom periodu 2017. godine.

Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 219,9 miliona maraka, što je za 5,4 miliona maraka ili dva odsto manje. Naime, glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće „Šume RS“ u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta.

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 25,2 miliona maraka ili deset procenata više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili 17,4 miliona КM ili 10 odsto manje.

Кada je u pitanju ovaj segment javnih prihoda, treba istaći i da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 66,3 miliona maraka, što je za 16,4 miliona КM više nego u prvih 11 mjeseci 2017. godine. Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-novembar 2018. godine naplaćene u iznosu od 42,6 miliona КM, što je za 32 odsto više nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih 11 mjeseci 2018. godine naplaćene su u iznosu od 22.220.181 КM, što je povećanje od 8,7 miliona maraka.

Inače, u periodu januar-novembar ove godine na području RS registrovan je 1.151 poreski obveznik-pravno lice i 2.725 poreskih obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 355 poreskih obveznika-pravnih lica i 904 poreska obveznika-preduzetnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital