Kapital / IZVJEŠTAJI

Naplata javnih prihoda u januaru u RS veća za 10 posto

03.02.2021. 09:33 / Izvor: Akta.ba

Poreska uprava Republike Srpske je u januaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila je ukupno 192,1 milion KM, što je za 17,2 miliona KM ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prethodne godine.

Naplata direktnih poreza iznosila je 30,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka ili 10 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 11,8 miliona maraka, što je za 1,6 miliona KM ili 16 odsto više nego u januaru prošle godine. Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 16,2 miliona KM što je za šest odsto više nego u uporednom periodu. Rast naplate zabilјežen je i kod poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu nešto većem od milion maraka, što predstavlјa rast naplate od 51 procenat.

"Kada su u pitanju doprinosi, naplata je iznosila je 131,4 miliona maraka, što je za 9,1 milion KM ili sedam odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. Za Fond PIO naplaćeno je 74,1 miliona maraka ili sedam odsto više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 48,1 miliona maraka što je za osam odsto više u odnosu na uporedni period. Rast je zabilјežen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošlјavanje od sedam, odnosno šest odsto", rekli su iz Poreske uprave RS.

Kod ostalih javnih prihoda, u januaru je ostvarena naplata od 30,6 miliona KM, što je povećanje naplate za 5,3 miliona maraka ili 21 odsto. Takse i naknade su naplaćene u iznosu od 13,9 miliona maraka ili 14 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno ukupno 6,1 milion maraka ili 30 procenata više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Takođe, rast naplate zabilјežen je i kod kazni i to za 26 odsto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 1,7 miliona KM. Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u januaru ove godine iznosila je 5,4 miliona KM, što je povećanje za nešto više od dva miliona maraka, saopćili su iz Poreske uprave RS.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital