Kapital / BANKARSTVO

Napravljen kompromis s bankama zbog kredita s MMF-om

16.04.2020. 08:08 / Izvor: Akta.ba

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske (RS) tvrde da su u potpunosti zadovoljni rezultatima aukcije i količinom prodatih entitetskih obveznica, u ukupnoj vrijednosti 137,5 miliona. 

Aukcije tih petogodišnjih obveznica RS-a održane su u protekla dva dana na Banjalučkoj berzi, a planirani iznos emisije bio je 300 miliona KM.

"Sa obzirom na to da u momentu donošenja odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman s Memđunarodnim monetarnim fondom (MMF), a za koji je u međuvremenu postignut sporazum, napravljen je kompromis s određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje, odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi se dio sredstava, u iznosu od 200 miliona KM, usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u RS", navode iz resornog ministarstva.

U skladu s tim, veća ponuda u odnosu na potražnju za obveznicama RS-a na ovoj aukciji je, kako dodaju, isključivo rezultat pomenutog dogovora s komercijalnim bankama, a ni u kom slučaju, kako pišu pojedini mediji, nepovjerenja u Vladu i institucije RS.

Realizacijom kreditnog aranžmana s MMF-om koja se očekuje u narednim danima budžet Republike Srpske će prihodovati 243,16 miliona KM, što je, navode, uz realizovanu ovu emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza.

PODIJELI:

TAGOVI:

aukcije

obveznice

finansije

MMF

banke

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital