Nastavljen trend rasta naplate prihoda

26.11.2019. 12:36 / Izvor: SRNA
Nastavljen trend rasta naplate prihoda

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za deset mjeseci ove godine 2.079.000.000 KM javnih prihoda, što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više nego u istom perioduprošle godine.

Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za deset mjeseci ove godine 2.079.000.000 KM javnih prihoda, što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više nego u istom perioduprošle godine i predstavlja dalji trend rasta naplate prihoda, rekao je direktor ove uprave Goran Maričić.

On kaže da se taj trend može pripisati svakodnevnim aktivnostima koje preduzima Poreska uprava u okviru svojih nadležnosti, ali i stabilnoj političko-ekonomskoj situaciji, povećanju broja zaposlenih i registrovanih radnika u sistem doprinosa, kao i rastu plata i u realnom i u javnom sektoru.

Maričić je novinarima u Banjaluci, gdje su organizovani prvi Dani otvorenih vrata Poreske uprave, rekao da je cilj ove trodnevne manifestacije da ova služba bude dostupnija, prije svega za medije.

On je naveo da je nakon današnje posjete novinara, planirano da sutra Dane otvorenih vrata Poreske uprave posjete studenti Pravnog fakulteta i učenici srednjih škola, a trećeg dana predstavnici poslovne zajednice.

Govoreći o planovima za naredni period, Maričić je naveo da su oni definisani strateškim ciljevima Uprave za period 2019-2021. godina, a to je, između ostalog, borba protiv sive ekonomije, uvođenje svih vrsta elektronskih usluga, onlajn komunikacija sa poreskim obveznicima, pojednostavljenje procedura u izvršenju obaveza.

Kada je riječ o najvećim poreskim dužnicima, Maričić je rekao da su to i dalje javne zdravstvene ustanove.

"Dospjela, a neizmirena dugovanja iznose 260 miliona KM, a ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, uzimajući u obzir i činjenicu da je najveći dio tih dugovanja reprogramiran, su oko 350 miliona KM", naglasio je Maričić.

On je dodao da je među najvećim dužnicima i privredno društvo "Birač" u stečaju sa dugom od 33 miliona KM.

Maričić je održao i kraću prezentaciju na kojoj su predstavljeni rezultati Poreske uprave u vezi sa naplatom javnih prihoda, načinima i efektima borbe protiv sive ekonomije, elekronskim uslugama, kao i budućim izazovima.

Predstavnici medijskih kuća imali su priliku i da posjete Područni centar Banjaluka, gdje su upoznati o načinu funkcionisanja Poreske uprave

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital