Nastavljeno rezanje distributivnih gubitaka Elektrokrajine

06.05.2014. 10:12 / Izvor: Nezavisne novine
Nastavljeno rezanje distributivnih gubitaka Elektrokrajine

Seka Kuzmanović, direktor "Elektrokrajine", navela je da su distributivni gubici preduzeća u prva tri mjeseca ove godine iznosili 18,4 odsto, čime su za 2,8 odsto niži nego u istom periodu prošle godine.

Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka ove godine je nastavilo pozitivan trend smanjenja distributivnih gubitaka električne energije kroz pojačane aktivnosti na otkrivanju neovlaštene potrošnje, te sprovođenje drugih mjera na suzbijanju te pojave, istakli su juče iz ovog preduzeća.

Seka Kuzmanović, direktor "Elektrokrajine", navela je da su distributivni gubici preduzeća u prva tri mjeseca ove godine iznosili 18,4 odsto, čime su za 2,8 odsto niži nego u istom periodu prošle godine.

Naime, distributivni gubici u prvom kvartalu 2013. godine iznosili su 21,25 odsto, a u istom periodu 2012. godine 24,9 odsto.  

"Taj pozitivan trend je rezultat striktne primjene Akcionog i Operativnog plana preduzeća, kojih se pridržavamo po svim segmentima izdajući precizne naloge i dosljedno kontrolišući izvršenje po svim radnim jedinicama", naglasila je ona.

U prilog tome, Kuzmanovićeva navodi da je "Elektrokrajina" u 2013. godini i prva tri mjeseca 2014. godine otkrila 877 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije.

Inače, ovo preduzeće je protiv nesavjesnih potrošača od početka 2012. godine do kraja marta ove godine podnijelo čak 915 krivičnih prijava i 537 tužbi.

Ostoja Dumonić, izvršni direktor za ekonomska pitanja "Elektrokrajine", istakao je da se finansijski efekti "rezanja" distributivnih gubitaka ponajprije ogledaju u smanjenoj količini preuzete električne energije, što je uticalo na smanjenje troškova preduzeća po tom osnovu.

"Naime, poslovni rashodi preduzeća u prvom kvartalu ove godine iznosili su 51,5 miliona KM, te su za 3,3 odsto manji nego u istom periodu 2013. godine", kazao je Dumonić.

Međutim, protekla neuobičajeno blaga zima dovela je do smanjenja potrošnje električne energije za potrebe zagrijavanja stambenih i poslovnih prostora, što je uz smanjenje prosječne cijene električne energije uzrokovalo blagi pad prihoda u prvom kvartalu 2014. godine.

Tačnije, poslovni prihodi preduzeća "Elektrokrajina" Banjaluka u periodu januar - mart ove godine iznosili su 52,5 miliona KM i za tri odsto su manji u odnosu na isti period prošle godine.

Neto dobit "Elektrokrajine" je u prvom tromjesečju 2014. godine iznosila 2,6 miliona KM, dok je poslovni dobitak uvećan za 20 odsto, na oko 940.000 KM.

Dumonić je, takođe, naglasio da je preduzeće nastavilo s povećanjem nivoa naplate isporučene električne energije, te da izmiruje sve obaveze prema budžetu i fondovima Republike Srpske, kao i obaveze prema radnicima u skladu s Kolektivnim ugovorom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital