Nebom krstari 25 privatnih letjelica

07.06.2018. 08:33 / Izvor: Glas Srpske
Nebom krstari 25 privatnih letjelica

Letjelice kojima raspolažemo stare su po 30 godina. Godine nisu toliko bitne ako se letjelice redovno održavaju.

Privatni helikopteri i avioni, koji su u svijetu odavno privilegija bogatih, polako postaju i statusni simboli u BiH, nad čijim nebom trenutno jezdi čak 25 letjelica koje su u vlasništvu fizičkih lica.

Pokazao je to podatak Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), u čijem registru je evidentirano ukupno 85 civilnih letjelica.

U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH ističu da se broj letjelica upisanih u registar godišnje povećava za jednu-dvije.

"Uglavnom se radi o malim vazduhoplovima za privatnu upotrebu za koju je potrebno imati dozvolu privatnog (sportskog) pilota aviona. Letjelice uglavnom kupuju u inostranstvu", istakli su u direkciji, ne želeći da otkrivaju imena i prezimena vlasnika letjelica.

Osim nekoliko firmi u BiH koje se mogu pohvaliti helikopterom ili malim avionom, najveći broj letjelica u svom vlasništvu imaju aeroklubovi.

Predsjednik Aerokluba “Prijedor” Milan Marković kaže da raspolažu sa 15 letjelica, od kojih je osam registrovano, dok  trenutno koriste tri aviona i nekoliko jedrilica.

"Letjelice kojima raspolažemo stare su po 30 godina. Godine nisu toliko bitne ako se letjelice redovno održavaju", istakao je Marković.

Dodao je da ima i avion vrijedan gotovo 100.000 maraka koji koristi, između ostalog, za let do Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

"Ima dosta zainteresovanih za avio-prevoz. Ako se javi više njih u isto vrijeme, onda dijele troškove. Cijena leta zavisi od destinacije, ali i sezone, jer avionske takse koje plaćamo pri uzlijetanju i slijetanju na aerodrom nisu iste u svim godišnjim dobima", kazao je Marković.

Uvoz

To što je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu ne sprečava bogate da, pored luksuznih kuća i automobila, sve više kupuju i letjelice, o čemu svjedoči i podatak Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je za dvije godine uvezeno osam letjelica, za šta je iskeširan 1,21 milion maraka.

Prema podacima UIO, najskuplja letjelica u protekle dvije godine, vrijedna više od 700.000 maraka, uvezena je iz Italije, a riječ je o avionu CS-23. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital