Negativno revizorsko mišljenje Ministarstvu poljoprivrede RS-a

05.07.2014. 10:39 / Izvor: Fena
Negativno revizorsko mišljenje Ministarstvu poljoprivrede RS-a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) ponovo je dobilo negativno revizorsko mišljenje zbog brojnih nepravilnosti u radu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) ponovo je dobilo negativno revizorsko mišljenje zbog brojnih nepravilnosti u radu.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a upozorila je da taj resor Vlade RS-a  nije iskazao primitke od zajmova uzetih od komercijalnih banaka u iznosu od 19.916.487 KM.

Taj kredit bio je namijenjen za finansiranje obaveza za podsticaje prenesene iz 2012.

Revizija je utvrdila i da u Agenciji za agrarna plaćanja nisu poštovane procedure prilikom obrade zahtjeva definiranih Pravilnikom o internim kontrolama.

Naime, tokom 2013. nisu primijenjeni isti kriteriji za sve korisnike podsticaja, a sredstva za subvencije u iznosu od najmanje 3.727.401 KM odobrena su i korisnicima koji su imali dospjele neizmirene obaveze prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agenciji za agrarna plaćanja i „Robnim rezervama RS“.

U Agenciji za agrarna plaćanja nisu evidentirani ni izdaci za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina (prenesene obaveze iz 2012.) po osnovu subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela koje su isplaćene putem finansijskog posrednika u iznosu od 18.561.806 KM.

Ni „Fond Partner“ na kraju prošle godine nije iskazao kratkoročne plasmane kredita u iznosu od 1.437.558 KM.

Među brojnim propustima u radu Ministarstva poljoprivrede RS-a revizori su i naveli da je prekršen Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama, prilikom pregovaračkog postupka za kredit od 20 miliona KM, kao i Zakon o budžetskom sistemu, jer nije sačinjen zbirni budžetski zahtjev za 2013..

Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u je i u 2012.godini dala negativno mišljenje o radu ovog resora Vlade RS-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital