Kapital / IZVJEŠTAJI

New York - berza: Nafta jeftinija zbog sumnje u privredni oporavak

09.07.2009. 13:24 / Izvor: Fena

Sirova nafta je na berzi u New Yorku 8. jula 2009. godine pojeftinila na blizu 62 dolara za barel, što je posljedica sve izraženije zabrinutosti da će oporavak globalne privrede biti sporiji nego što se očekivalo.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u augustu je u srijedu, 8. jula 2009. godine na njujorškoj robnoj berzi pala za 51 cent, na 62,42 dolara za barel, nakon pada u utorak za više od dolara, na samo 62,93 dolara za barel, prenose svjetske agencije.

Evropska "brent" nafta je istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 15 centi, na 63,08 dolara za barel.

"Zabrinutost oko stanja globalne privrede i mogućnosti da oporavak neće biti dovoljno brz izaziva pad vrijednosti indeksa na berzama hartija od vrijednosti, jednako kao i pojeftinjenje nafte", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme Pervi end Gerc, Viktor Šam.

Podaci iz svjetske privrede, od rasta stope nezaposlenosti do pada izvoza, i dalje izazivaju priličan pesimizam, tako da većina ekonomista smatra da recesija, koja traje već gotovo dvije godine, još nije dotakla dno.

Stopa nezaposlenosti je u Evropi u maju porasla na desetogodišnji maksimum, pošto je broj osoba bez posla iznosio više od 15 miliona. U SAD-u je u junu ta stopa porasla na najveći nivo u proteklih 26 godina od 9,5 posto, pošto su prošlog mjeseca američki poslodavci otpustili 467.000 osoba, više nego što se očekivalo.

Šam je izjavio da bi cjena nafte u narednih nekoliko nedjelja mogla da padne na samo 50 dolara za barel i da zasad nema jasnih pokazatelja da se tražnja te najvažnije energetske sirovine oporavlja.

Zalihe benzina su u SAD-u u protekle četiri nedjelje konstantno rasle, iako se u ovo vrijeme obično bilježi veća tražnja tog goriva. Očekuje se da će izvještaj o zalihama, koji u četvrtak (sutra) treba da objavi američko Ministarstvo energetike, pokazati nastavak trenda rasta zaliha benzina u SAD-u.

Cijena "tečnog zlata" se udvostručila od početka godine i te velike fluktuacije su privukle pažnju zvaničnog Washingtona. Savezni regulatorni organi su u utorak saopćili da će razmotriti da li vlada treba da uvede ograničenje broja terminskih ugovora za kupovinu nafte i drugih sirovina u rukama spekulanata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital