Kapital / IZVJEŠTAJI

Nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH

Podsjetio je da je Odluka o privremenom financiranju za prvi kvartal na snazi do 1. 4. ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno financiranje ima određena ograničenja.

18.03.2020. 12:43 / Izvor: Akta.ba

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda naglasio je, povodom novonastale situacije sa širenjem koronavirusa, da nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH te da institucije u skladu sa svojim nadležnostima kontrolišu situaciju.

„Ni u uvjetima kada nije usvojen proračun za ovu godinu nije izgubljena kontrola i uspjeli smo donošenjem važnih odluka ovih dana da organiziramo rad s postojećim sredstvima. Bilo bi mnogo lakše da je usvojen proračun kojeg smo jučer uz prikupljena mišljenja uputili  Generalnom tajništvu Vijeća ministara i očekujem da ćemo već na narednoj sjedici uspješno okončati svoj dio posla i usvojiti ga“, naglasio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je Odluka o privremenom financiranju za prvi kvartal na snazi do 1. 4. ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno financiranje ima određena ograničenja.

Ministar Bevanda očekuje da će nakon skorog izjašnjenja u Vijeću ministara nacrt proračuna biti upućen ustavnom predlagaču –Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH koja daje konačnu riječ. Dodao je da su posljedice koronavirusa globalni problem zbog čega se može očekivati i pomoć međunarodnih financisjkih institucija, a Međunarodni monetarni fond već je pripremio programe koji bi financirali aktivnosti u vrijeme ovih vanrednih okolnosti.

Ministar Bevanda, koji je predsjedatelj UO UNO, istaknuo je da  nema smetnji u radu Uprave te da se prate događanja u okviru krajnje potrošnje i priliva prihoda i u zavisnosti od analiza UO je spreman da poduzme potrebne aktivnosti.

Naglasio je da sada treba poduzeti mjere da se ublaži udar na gospodarstvo, poljoprivredu i općenito standard građana te da entiteske vlade, koje imaju nadležnost za konkretna područja, već poduzimaju određene mjere.

Ministar Bevanda je zaključio da je nužno djelovati u okviru Ustava i zakona bez obzira na to što je situacija izvanredna, te da uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timki rad na svim razinama vlasti jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital