Kapital / BANKARSTVO

Niska i stabilna inflacija u toku ove i naredne godine

26.04.2021. 14:34 / Izvor: Akta.ba

Očekivana inflacija za tekuću, 2021. godinu iznosi 0,94%, dok se za 2022. godinu očekuje blagi rast inflacije na 1,31%, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), prikupljeni tokom martovskog anketiranja finansijskog sektora u BiH.

Podaci ukazuju na to da se ne očekuje ubrzavanje inflacije i da će ona ostati uglavnom na niskom nivou.

Održavanju niske inflacije, što je jedan od preduslova održivog ekonomskog rasta, doprinosi i postojeći aranžman monetarne politike u BiH.

"CBBiH od prošle godine objavljuje podatke svog kontinuiranog istraživanja o inflacionim očekivanjima na polugodišnjoj osnovi, a u cilju sagledavanja generalne percepcije o cjenovnim kretanjima. CBBiH će i dalje u saradnji sa bankama i osiguravajućim društvima provoditi istraživanja o inflacionim očekivanjima u zemlji te rezultate objavljivati radi transparentne komunikacije sa javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike", saopćeno je. 

PODIJELI:

TAGOVI:

inflacija

BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital