Nitko u BiH ne štedi za stan

27.02.2014. 13:16 / Izvor: Dnevni list
Nitko u BiH ne štedi za stan

Promatrajući korištenje bankarskih usluga u regiji, istraživačka kuća GfK došla je do podatka da se kod nas najviše štedi u konvertibilnim markama te da 7,4 posto građana naše zemlje štedi upravo u domaćoj valuti

Građani Bosne i Hercegovine očigledno nemaju dovoljno i viška novca da bi ga odvajali za stan, kuću ili vikendicu.

Promatrajući korištenje bankarskih usluga u regiji, istraživačka kuća GfK došla je do podatka da se kod nas najviše štedi u konvertibilnim markama te da 7,4 posto građana naše zemlje štedi upravo u domaćoj valuti, dok štednju u nekoj od stranih valuta koristi tek 3,3 posto građana. Bez obzira na smanjenje kupovne moći, ovo dokazuje da pojedinci ipak odvajaju novac za buduće vrijeme, no, zabrinjava podatak da nitko ne štedi za nekretnine.

Navike korisnika

GfK istraživanje pokazalo je da su navike korisnika kreditnih i štednih usluga u različitim zemljama središnje i istočne Europe (SIE) neujednačene. Tako u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji više od pola stanovništva koristi jednu ili više usluga štednje, a u njima broj korisnika usluga štednje nadmašuje broj korisnika kreditnih usluga. U svim drugim zemljama uključenim u ovo istraživanje penetracija usluga štednje iznosi do 22 posto. Postoci u našoj zemlji te Bugarskoj i Poljskoj su ispod prosjeka. Istraživanje potvrđuje i činjenicu da je stanovnicima ovih zemalja na umu održavanje zdravog odnosa između zaduživanja i štednje.

Što se tiče kreditnih i štednih proizvoda koji su najviše zastupljeni kod stanovništva BiH, najzastupljeniji kreditni proizvod je nenamjenski kredit koji koristi 6,3 posto stanovništva. Zatim slijedi potrošački kredit s postotkom od 4,2 posto te stambeni, auto i hipotekarni krediti koje koristi manje od 2 posto stanovništva.

Oročena štednja

Što se tiče oročene štednje, koja predstavljaju sredstva oročena u banci na određeni rok uz isplatu, kod Bosanaca i Hercegovaca je dosta manje zastupljena. Čak ispod 3 posto građana štedi na ovakav način. Istraživanjem u GfK se potvrdilo kako u našoj zemlji nitko ne odvaja “višak” novca za stambeno pitanje.

"Stambena štednja uopće ne postoji kao vid štednje među bh. stanovništvom", kažu u GfK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital