Kapital / IZVJEŠTAJI

Njemačka: Banke guraju firme u propast - Refinansiranje putem međubankarskog kreditiranja znatno poskupjelo

30.06.2009. 10:26 / Izvor: Nezavisne novine

Njemačke banke suočene su s talasom kritika iz njemačke vlade i industrijskih udruženja koji ih optužuju da strogim mjerama kreditne politike dovode u pitanje opstanak niza malih kompanija.

"Više od 16.600 malih i srednje velikih kompanija u Njemačkoj propalo je u prvoj polovini godine, odnosno 14 odsto više u poređenju s istim razdobljem prošle godine", procjenjuju u Udruženju "Creditreform".

Stečajem navedenih kompanija pogođeno je oko 250.000 radnih mjesta, a u "Creditreformu" procjenjuju da bi do kraja ove godine ukupan gubitak radnih mjesta mogao iznositi 540.000.

Stroge mjere kreditiranja glavni su razlog propasti kompanija, smatra većina stečajnih upravnika obuhvaćenih istraživanjem koje je sprovela istraživačka grupa specijalizovana za posrnule kompanije - ZIS.

"Dobiti kredit postalo je vrlo teško. Čak i kompanije kojima tek povremeno zatreba novac za ispunjenje narudžbi budu odbijene", kazao je stečajni upravnik Markus Ernestus.

Stroge mjere kreditiranja prevladavaju uprkos postepenom popuštanju monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) koja je ključnu kamatnu stopu spustila s 4,25 odsto na rekordno niskih jedan odsto.

"Banke nisu snizile kamatne stope jer nastoje povećati profitne margine i podigle su nadoplatu za rizike", kazao je Karl Girzberg, čelnik saveznog udruženja malih i srednjih kompanija - BKM.

Njemačke banke odbacuju kritike, iznoseći podatak da su regionalne državne banke u prvom tromjesečju ove godine korporativnom sektoru odobrile kredite u iznosu 164 milijarde eura, što je za 4,7 odsto više u poređenju s istim razdobljem godinu ranije.

Jedna od najvećih njemačkih banaka u privatnom vlasništvu Commerzbank u prva tri ovogodišnja mjeseca malim i srednjim kompanijama dodijelila je kredite u vrijednosti od 102 milijarde eura, nešto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Refinansiranje putem međubankarskog kreditiranja znatno je poskupjelo. Prisutne su i sve veće zabrinutosti o nemogućnosti podmirenja obveza kompanija iz čitavog niza sektora", kazao je portparol Commerzbanka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital