Kapital / BH BERZE

Njemačka kompanija "Meggle" sufinansira farmere u Bihaću

27.02.2008. 09:34 / Izvor: Nezavisne novine

Josef Anton Meggle, vlasnik njemačke kompanije "Meggle", i Hamdija Lipovača, načelnik općine Bihać, potpisali su juče memorandum o razumijevanju kojim se uspostavlja revolving fond za kreditiranje farmera u Bihaću.

Kreditna sredstva fonda u iznosu od 200.000 KM, koja su obezbijedili općina Bihać i "Meggle", biće korištena za nabavku steonih junica za poljoprivredne proizvođače kako bi se stimulisao lokalni razvoj.

"Ako bi svako sa svojih 100.000 maraka kupio po 30 krava, one bi se vjerovatno u nekoliko mjeseci izgubile. Revolving fondom dolazimo u situaciju da ćemo vrlo brzo imati stalno prisutnu finansijsku injekciju za ljude koji žive od svoga rada", kazao je Lipovača.

Meggle je rekao kako se domaćom proizvodnjom pokriva tek 50 posto potreba, a upravo bi domaće tržiše trebalo da bude rezervisano za domaće proizvođače.

"S radošću sam došao opet u Bihać, jer cijenim ljude koji ovdje žive. Imam veliki respekt prema građanima Bihaća, ali i isto tako farmerima u ovoj regiji koji se trude u svom poslu, a mi smo ponosni što zajedno s njima uspijevamo uvijek biti bolji", rekao je Josef Anton Meggle, vlasnik kompanije.

Meggle, koji u Bihaću ima mljekaru "Meggle", dodao je da njegova kompanije nastoji poboljšati i socijalne prilike u sredinama u kojima radi. U prilog tome je Udruženju djece sa posebnim potrebama "Radost druženja" uručio ček od 15.000 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital