Kapital / SVIJET

Njemačka među 20 najatraktivnijih zemalja za ulagače

26.06.2014. 11:06 / Izvor: Deutsche Welle

Njemačka, globalno gledano, pripada među 20 najatraktivnijih zemalja za ulagače. Zanimanje za ulaganje u ovu zemlje, kako proizlazi iz najnovijeg izvješća Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj, je naglo poraslo, piše Deutsche Welle.

Pojam „izravna strana ulaganja“ (FDI) obuhvaća, za razliku od pukih financijskih i špekulativnih ulaganja, izgradnju novih poduzeća, preuzimanje postojećih proizvodnih kapaciteta ili osnivanje podružnica. Ta tzv. Greenfield-ulaganja, imaju mnogo veće gospodarsko značenje jer u pravilu skrbe za otvaranje novih radnih mjesta i pored izvoza su najvažniji faktor gospodarskog rasta. Prema izvješću Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) objavljenom ovog tjedna, na listi zemalja koje prednjače po obujmu Greenfield-ulaganja i dalje na prvom mjestu uvjerljivo stoji SAD iza kojeg slijedi Kina. Na vrhu liste se još nalazi i Brazil, a u društvo zemalja atraktivnih za ulagače su ponovno ušle Italija i Španjolska. Francuska i Velika Britanija istodobno bilježe pad zanimanja ulagača.

Njemačka bilježi značajan rast

ve se te zemlje doduše još uvijek na listi zemalja s najvećim obujmom FDI-ja nalaze ispred Njemačke koja je na 15. mjestu. No, Njemačka je prošle godine ostvarila Greenfield-investicije u vrijednosti od 27 milijardi dolara što je udvostručenje ulaganja u usporedbi s prethodnom godinom. To je još uvijek skromno u usporedbi sa 187 milijardi FDI koliko se prošle godine slilo u SAD, no potvrđuje kako Njemačka, usprkos skupoj radnoj snazi, zbog stabilnog gospodarstva postaje sve atraktivnija za strane ulagače. Po tomu se Njemačka razlikuje od ostalih zemalja koje strane ulagače privlače zbog sirovina (poput Rusije) ili jeftine radne snage (Kina).

UNCTAD i globalno bilježi porast stranih investicija za devet posto. Sada ukupni obujam investicija iznosi 1,45 bilijuna dolara, što je gotovo povratak na vrijednost koja je zabilježena uoči velike financijske krize 2008. nakon koje su investicije drastično smanjene. I za iduće godine stručnjaci UN-a predviđaju rast stranih investicija na globalnom planu.

Zemlje u razvoju profitiraju od rasta investicija

Od porasta obujma investicija osim etabliranih gospodarskih sila profitiraju i zemlje u razvoju. Po drugi put zaredom UNCTAD bilježi porast investicija u ove zemlje i to za sedam posto. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Mun okarakterizirao je ovaj rast kao “ohrabrujući trend”. Kako bi još više pospješio ulaganja u zemlje u razvoju, UN je pokrenuo opsežan investicijski program. Tako bi godišnje 2,5 bilijuna dolara trebalo biti investirano u infrastrukturu zemalja u razvoju kako bi se privukle Greenfield-investicije. UN-ov novac bi trebao pojačano biti utrošen i za poboljšanje obrazovnih sustava zemalja u razvoju.

Za razliku od mnogih kritičara s obje strane Atlantika, stručnjaci UN-a velike nade polažu i u Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) o kojem upravo pregovaraju SAD i Europska unija. Investicije u ove zemlje već i sada čine polovicu svih svjetskih investicija čiji obujam bi se, kako očekuju u UNCTAD-u, dolaskom TTIP-a trebao osjetno povećati.

PODIJELI:

TAGOVI:

#njemačka

#gospodarski razvoj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital