Kapital / BH BERZE

Nova banka a.d. Banja Luka priprema prodaju većinskog paketa akcija

05.09.2008. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine

Većinski akcionari "Nove banke" iz Banjaluke odlučili su da uđu u proces prodaje svog kontrolnog udjela od 81,3 odsto, objavljeno je juče na sajtu Banjalučke berze.

U "Novoj banci" navode da su za potrebe pronalaska kupca angažovali konsultantsku kompaniju "Nomura International" iz Londona, koja će im pružati savjetodavnu pomoć.

Slaviša Raković, zamjenik direktora "Nove banke", izjavio je da je angažovanje konsultanta prvi korak u procesu prodaje većinskog paketa akcija banci koja dostavi najbolju ponudu.

"Čitav proces mogao bi da bude završen krajem ove ili početkom iduće godine", istakao je Raković.

On kaže da su se većinski akcionari banke na prodaju odlučili zbog nezaustavljivog procesa integracija u bankarskom sektoru u svijetu i regionu.

Vodeći akcionari Nove banke su Fond "Poteza Adriatic" iz Holandije sa 36,6 odsto udjela, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa 8,1 odsto, Slobodan Radanović 5,5 odsto, "Prva Group" 5,2 odsto, Društvo za upravljanje investicionim fondovima "Invest Nova" 4,6 odsto i Goran Avlijaš sa 4,5 odsto.

"Nova banka" je praktično jedina preostala velika banka u BiH koja ne pripada nekoj od šest bankarskih grupacija koje su podijelile većinu bh. tržišta. Visina aktive te banke, koja je nedavno svoje sjedište premjestila iz Bijeljine u Banjaluku, iznosi oko 900 miliona, a ukupni kapital 65 miliona KM. U okviru banke posluje kastodi odjeljenje namijenjeno za inostrane institucionalne investitore na tržištu kapitala RS, te "Nova broker", jedna od vodećih brokerskih kuća na Banjalučkoj berzi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital