Kapital / BANKARSTVO

Novčanica od 10 KM s greškom u upotrebi već 20 godina

Naličje novčanice u BiH od 10 konvertibilnih maraka (KM) ilustrovano je stećkom, ali je pogrešno navedeno da ovaj nadgrobni spomenik potiče iz nekropole Radimlja kod Stoca.

18.03.2019. 09:10 / Izvor: Avaz.ba

Naličje novčanice u BiH od 10 konvertibilnih maraka (KM) ilustrovano je stećkom, ali je pogrešno navedeno da ovaj nadgrobni spomenik potiče iz nekropole Radimlja kod Stoca, umjesto iz mesta Križevići kod Olova, prenosi avaz.ba.

Navodi se da je grešku prvi utvrdio profesor Edin Bujak s Odseka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, za kojeg “Avaz” navodi da je veliki stručnjak u ovoj oblasti.

Kako su ovom listu kazali iz Centralne banke BiH, kod izrade naredne serije novčanica apoena od 10 KM, na naličju novčanica biće navedena ispravna lokacija stećka.

Navodi se da su, osim ove, i druge novčanice koje se koriste u BiH bile pune i drugih grešaka. Najviše grešaka odnosilo se na neujednačenu upotrebu latinice i ćirilice, pa je tako na novčanici od 10 KM ime Alekse Šantića bilo napisano latinicom umjesto ćirilicom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital