Kapital / BANKARSTVO

Nove optužbe, "Deutsche Bank" oprala 185 milijardi dolara?

Deutsche Bank nastoji da se odbrani od novih optužbi o pranju novca, nakon što je britanski list "Financial times" objavio da je ta banka "oprala" za 35 milijardi dolara.

09.12.2018. 08:49 / Izvor: Tanjug

Deutsche Bank nastoji da se odbrani od novih optužbi o pranju novca, nakon što je britanski list "Financial times" objavio da je ta banka "oprala" za 35 milijardi dolara više novca nego što se prvobitno mislilo za sporne fondove Danske banke.

Taj iznos se dodaje svoti od 150 milijardi dolara koje je "Deutsche Bank" navodno "oprala" za estonsku podružnicu Danske banke u periodu od 2007. do 2015, što znači da je ona upravljala sa četiri petine protoka novca klijenata Danske banke iz Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza, objavio je FT, citirajući izvore upoznate sa situacijom.

Portparol "Deutsche Bank" odbio je da komentariše članak objavljen u tom listu, ali je, ipak, rekao da nije nadležnost banke da proverava klijente Danske banke, te da su poslovne veze sa tom bankom prekinute 2015. godine, prenosi agencija Rojters.

"Proteklih godina stalno smo jačali napore protiv pranja novca i utaje poreza", izjavio je glavni finansijski direktor "Deutsche Bank", Džejms fon Moltke.

Banka je, takođe, pod istragom u odvojenom nemačkom slučaju povezanom sa skandalom "Panamski papiri".

Njemački istražitelji su prošle nedjelje dva dana pretresali frankfurtske kancelarije "Deutsche Bank", u okviru istrage o tome da li su radnici "Deutsche Bank" određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankarskih računa u poreskim oazama.

Uzbunjivač koji je otkrio navodno pranje novca u koje je uključena Danske banka rekao je prošlog mjeseca da je jedna velika evropska banka pomogla u obradi sumnjivih transakcija u iznosu do 150 milijardi dolara.

Izvor direktno upoznat sa problematikom tvrdi da se to odnosi na "Deutsche Bank", navodi Rojters.

Iz te banke je saopšteno da je samo obradila uplate za Danske banku, ali da su prekinuli s njom veze nakon što su identifikovane sumnjive transakcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital