Kapital / BH BERZE

Novi izvještaj Svjetske banke sagledava prioritetne oblasti za kreatore politike u regiji

16.07.2008. 13:19 / Izvor: eKapija.ba

Zemlje Zapadnog Balkana bi trebale produbiti regionalne i EU integracije, dalje razvijati ljudski kapital i smanjiti troškove telekomunikacija da bi održale ekonomski rast, kaže novi regionalni izvještaj Svjetske banke koji je danas prezentiran u Sarajevu.

"Cilj studije je bio da analizira moguće prepreke za ubrzanje rasta i rast vođen privatnim sektorom u mnogo većoj mjeri nego što je to trenutno slučaj u regiji", rekao je Sanjay Kathuria, vodeći ekonomist Svjetske banke i glavni autor izvještaja, tokom prezentacije, kojoj su prisustvovali predstavnici državne i entitetskih vlada i agencija, naučne zajednice i građanskog društva, navodi se u saopćenju.

Izvještaj "Integracije Zapadnog Balkana i EU: Program za trgovinu i rast" sagledava pitanja dugoročnog rasta, uključujući učinak trgovine, regionalne integracije i investicionu klimu u pojedinim zemljama u regiji, koje su u različitim stadijima pristupanja EU.

Prema studiji, posljednja decenija, naročito posljednjih pet godina, je bila relativno dobra za zemlje Zapadnog Balkana. Ipak, one sada trebaju unaprijediti, a potom održati učinak svog rasta da bi ubrzale smanjenje siromaštva i približavanje EU, čak i ako vanjsko okruženje postaje sve izazovnije. Izvještaj naglašava izvoz kao kritičan za rast u malim zemljama Zapadnog Balkana; s druge strane, direktne strane investicije su ključne za izvoz.

Da bi se privuklo više stranih investicija i održao izvozom vođen rast, izvještaj predlaže da nacionalne vlade trebaju pojačati regionalne integracije, tako da se efektivna veličina tržišta poveća. Na nacionalnom nivou, izvještaj poziva zemlje da razmotre promjenu redoslijeda prioriteta i da posvete veću pažnju daljem razvoju ljudskog kapitala i povećanju produktivnosti; smanjenju troškova telekomunikacija; i sprječavanju mogućih nestašica energije. Takve bi aktivnosti trebale pomoći ubrzanju konačne integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Preporuke vezane za konkurentnost radne snage su posebno značajne za Bosnu i Hercegovinu obzirom da su plate u ovoj zemlji prosječno značajno veće nego u široj regiji. Da bi održala i pojačala konkurentnost radne snage, BiH će trebati smanjiti stope socijalnih doprinosa, ograničiti rast plata u javnom sektoru i pojačati investicije u razvoj ljudskih potencijala unaprjeđenjem kvaliteta obrazovanja i stručne obuke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital