Novi zajam EIB-a za oporavak malih biznisa na Zapadnom Balkanu

29.06.2021. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Novi zajam EIB-a za oporavak malih biznisa na Zapadnom Balkanu

Evropska investiciona banka (EIB) i UniCredit Bank a.d. Banja Luka (UBBL) sklopili su ugovor na osnovu kojeg će se malim i srednjim preduzećima u BiH obezbijediti do 50 miliona EUR.

Evropska investiciona banka (EIB) i UniCredit  Bank a.d. Banja Luka (UBBL) sklopili su ugovor na osnovu kojeg će se malim i srednjim preduzećima u BiH obezbijediti do 50 miliona EUR kako bi im se pomoglo u savladavanju izazova povezanih s oporavkom od krize koju je uzrokovao COVID-19. 

Zajmom će se preduzeća podržati u prevazilaženju finansijskih ograničenja koja je izazvala pandemija, uz istovremeno očuvanje likvidnosti i radnih mjesta. Ovo je treća kreditna linija koju je EIB  odobrila radi podrške preduzećima u okviru finansijskog paketa Tima Evropa za oporavak Zapadnog Balkana od pandemije  virusa COVID-19.

Zahvaljujući ugovorenom novom zajmu, ukupna sredstva koja je EIB  od početka pandemije  đodobrila MSP-ovima u BiH radi oporavka od krize koju je izazvao COVID-19  dostignuće 95 miliona EUR.

UBBL će ta sredstva pod povoljnijim i pristupačnijim uslovima plasirati MSP-ovima i srednje  kapitalizovanim preduzećima pogođenima krizom koju je u BiH izazvao COVID-19. Ta preduzeća moći će koristiti sredstva EIB-a za finansiranje potreba u pogledu likvidnosti, obrtnog kapitala i srednjoročnih investicija. 

"Današnjim ugovaranjem ove značajne investicije EIB nastavlja s podrškom rastu i razvoju Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo stvaranju preduslova za brži oporavak od krize koju je izazvao COVID-19 i tranziciju regionalne privrede prema otpornijoj, zelenijoj i održivijoj ekonomiji koja će se moći uspješno takmičiti na globalnim tržištima. Drago nam je što imamo partnere kao što je UniCredit Bank Banja Luka , koji našu finansijsku podršku mogu direktno plasirati preduzećima u BiH i tako sačuvati radna mjesta i primanja za hiljade građana", izjavila je Liljana Pavlova, potpredsjednica EIB-a odgovorna za  njene aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Teodora Petkova, direktorica UniCredita za Istočnu Evropu kazala je da su i dalje posvećeni pružanju trajne podrške razvoju lokalnih preduzeća i privrede u okviru ove inicijative kako bismo ubrzali oporavak od krize koju je izazvao COVID-19.

"Ovo je još jedan konkretan korak prema obezbjeđenju kontinuiteta novčanih tokova, naročito za MSP-ove koji su jedan od ključnih oslonaca ekonomija na Zapadnom Balkanu, a kojima ćemo omogućiti finansiranje obrtnog kapitala i  investicionih programa. U UniCreditu blisko sarađujemo s našim podružnicama u svim zemljama kako bismo preduzeli odlučne i opipljive korake i tako postali dio rješenja obezbjeđenjem kontinuiteta proizvodnje i lanaca snabdijevanja u ekonomijama Istočne Evrope", istakla je. 

Gordan Pehar, predsjednik Uprave  UniCredit Bank  a.d. Banja Luka, izjavio je: "Svojom dosadašnjom, veoma efikasnom saradnjom s EIB-om postavili smo temelje za ovo novo partnerstvo koje potpisujem s velikim zadovoljstvom. UniCredit Bank Banja Luka dosad je na naše tržište pod povoljnim  uslovima uspješno plasirala ukupno 45 miliona  evra. Ovaj novi ugovor omogućuje nam da nastavimo s podrškom zajednici te da i dalje pokazujemo posvećenost jačanju ekonomije Republike Srpske. Radujemo se trenutku kada ćemo krenuti s plasiranjem ovih novih sredstava svojim postojećim i novim klijentima i tako utrti put zajedničkom rastu."

Bolji pristup finansijskim sredstvima za MSP-ove na Zapadnom Balkanu

EIB ima čvrst odnos s UniCreditom koji je radi finansiranja MSP-ova i srednje  kapitalizovanih preduzeća u Bosni i Hercegovini i Srbiji do danas plasirao više kreditnih linija EIB-a u ukupnom iznosu većem od 150 miliona EUR. Posljednja saradnja, ugovorena 2020. godine, odnosi se na zajam za MSP-ove s pozitivnim društvenim uticajem, što je prvi posao te vrste realizovan u Srbiji. Ovaj inovativan način finansiranja namijenjen je preduzećima koja pozitivno utiču na svoje zajednice tako što omogućuju zapošljavanje i profesionalni razvoj osoba iz osjetljivih društvenih grupa. Plan EIB-a je da ovaj proizvod uvede i u druge zemlje regije, čime će promovisati inkluzivno zapošljavanje, preduzetništvo među ženama i radna mjesta za mlade. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital