Kapital / BANKARSTVO

Novo povećanje broja blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata

06.05.2014. 14:29 / Izvor: Fena

U Bosni i Hercegovini, prema novom izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupno je blokirano 66.086 bankarskih računa poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun ima 40.621 firma.

Prije mjesec dana u BiH je bio bilo blokirano 65.838 bankarskih računa poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun imalo je 40.525 firmi, što znači da je ukupan broj blokiranih računa povećan za 248, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun za 96.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, jer je u tim gradovima i najviše registriranih pravnih subjekata.

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.638 stranica (prethodni 2.630) i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital