Obim spoljnotrgovinske razmjene RS-a približno 4,8 milijardi dolara

Kapital / IZVJEŠTAJI

Obim spoljnotrgovinske razmjene RS-a približno 4,8 milijardi dolara

04.02.2020. 12:16 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je u prošloj godini ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od približno 4,8 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost izvoza u prošloj godini bila je 2,06 milijari dolara i manja za 8,7 odsto, a uvoza oko 2,74 milijardi dolara i manja za 13,2 odsto nego u 2018.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je obim spoljnotrgovinske razmjene RS-a sa inostranstvom opao prvenstveno zbog pada obima robne razmjene sa EU, koja je za RS najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojim se odvija oko 65 odsto od ukupnog spoljnotrgovinskog prometa.

On je dodao da je u prošloj godini izvoz na tržišta zemalja EU opao za nešto više od osam odsto, dok je uvoz iz zemalja Unije smanjen za 1,5 odsto u odnosu na 2018.

"To se desilo zbog recesije u Italiji, smanjenog privrednog razvoja NJemačke od planiranog, te sličnim poremećajima na još nekim tržištima zemalja EU. To je proizvelo problem domaćoj privredi koji se, prije svega, ogleda u smanjenoj tražnji i dužem periodu naplata potraživanja od inostranih partnera", naveo je Markićević.

On je rekao da ukupno gledano u spoljnotrgovinskoj razmjeni RS-a sa inostranstvom ohrabruje i dalje pokrivenost uvoza izvozom koja premašuje 70 procenata, te ostvarenje suficita u poslovanju kao što je slučaj sa Slovenijom, Austrijom i Hrvatskom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital