Kapital / DIONICE

Objavljena namjera o prodaji NLB-a do kraja godine

16.10.2018. 12:03 / Izvor: Tanjug

Nova Ljubljanska banka (NLB) i Slovenački državni holding (SDH), koji upravlja vlasničkim portfeljom države, objavili su namjeru o prodaji većinskog paketa dionica najveće slovenačke banke do kraja ove godine, putem inicijalne javne ponude akcija (IPO).

Namjera za prvu javnu ponudu dionica NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi odnosi se na najmanje 50 posto plus jedna dionica banke, a najviše na 75 posto minus jedna dionica, prenosi slovenačka agencija STA.

U toj banci očekuju da bi prospekt za sprovođenje IPO mogao biti objavljen 26. oktobra na portalu Ljubljanske berze, što bi označilo i zvanični početak prodajnog postupka.

Malim akcionarima će biti ponuđeno da otkupe 10 posto akcija NLB-a, dok se za ostatak očekuje učešće institucionalnih ulagača.

Ukoliko sve bude išlo po planu slovenačke vlade, potencijalni kupci bi narudžbine za kupovinu dionica mogli da predaju u prvoj nedelji novembra, nakon čega bi se definisala prodajna cijena, a dionice podijelile kupcima, prenosi Hina.

Nakon toga, predviđa se, akcije NLB-a počele bi da se kotiraju na berzama u Ljubljani i Londonu.

Prodaja većinskog državnog udela NLB-a obaveza je Slovenije nakon što joj je Evropska komisija odobrila dokapitalizaciju.

Evropska komisija je 2013. dozvolila da država svojim sredstvima dokapitalizuje NLB, a da se to ne računa kao kršenje evropskih pravila o konkurenciji i ne tretira kao nedopuštena državna subvencija, ali samo pod uslovom da se većinski državni paket banke proda, kako bi ona mogla da se restrukturira i postane dugoročno održiva.

Prethodna vlada Mire Cerara obećala je EK djelimičnu privatizaciju NLB-a, s tim da se do kraja ove godine proda najmanje 50 posto dionica, a da država na kraju procesa ostane vlasnik 25 posto akcija. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital