Očekuju rekordnu turističku sezonu: Prihodi premašili 850 mil. eura

12.09.2016. 10:03 / Izvor: SRNA
Očekuju rekordnu turističku sezonu: Prihodi premašili 850 mil. eura

Informacije ukazuju da je august premašio sva očekivanja i da je prema broju turista, noćenja i prometa najbolji august do sada.

Prihodi od turizma u Crnoj Gori ove godine bi, prema procjenama Ministarstva održivog razvoja i turizma, trebalo da premaše 850 miliona eua, dok bi sezona mogla biti rekordna, saopštio je resorni ministar Branimir Gvozdenović.

"Crnu Goru je od 1. januara do 31. jula posjetilo 864.090 turista, 3,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. U tom periodu ostvareno je 5,23 miliona noćenja, 0,5 odsto više nego u uporednom periodu", rekao je Gvozdenović novinarima.

On je dodao i da informacije kojima raspolaže Nacionalna turistička organizacija /NTO/ ukazuju na to da je august premašio sva očekivanja i da je prema broju turista, noćenja i prometa najbolji august do sada.

"Prva sedmica septembra bilježi sličan trend, odnosno skoro 20 odsto turista više nego u istom periodu prošle godine, a odlične su i najave za oktobar", rekao je Gvozdenović.

On je naveo da je, prema procjenama Centralne banke, od početka januara do kraja jula ostvareno oko 400 miliona evra prihoda, što pokazuje rast u odnosu na prethodnu godinu kada je u istom periodu prihodovano 385 miliona evra.

Ministar je dodao da su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Rusije i Srbije, za kojima slijede BiH, Francuska, Ukrajina i Velika Britanija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital