Od 1. siječnja obveza davanja podataka bankama

18.12.2015. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Od 1. siječnja obveza davanja podataka bankama

Od 1. siječnja 2016. godine na snagu stupa Direktiva EU-a, koja je temelj za provedbu Globalnog standarda izvještavanja – Common Reporting Standard (CRS) u Europskoj uniji, izvijestila je Hrvatska udruga banaka.

Od 1. siječnja 2016. godine na snagu stupa Direktiva EU-a, koja je temelj za provedbu Globalnog standarda izvještavanja – Common Reporting Standard (CRS) u Europskoj uniji, izvijestila je Hrvatska udruga banaka…

Riječ je o tome da će klijenti morati davati bankama i štedionicama podatke koje one od njih zatraže, popunjavanjem odgovarajućih obrazaca.

U skladu s preuzetim obvezama, financijske će institucije Ministarstvu financija Republike Hrvatske – Poreznoj upravi, dostavljati podatke o računima i financijskoj imovini klijenata za koje su utvrdile da se mogu smatrati stanovnikom jedne od država pristupnica CRS-u.

Ti se podaci zatim automatski razmjenjuju s ovlaštenim tijelima ostalih država na godišnjoj razini.

CRS je razvijen nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) u ožujku 2010. godine donijele “Zakon o izvršenju poreznih obveza s obzirom na račune u stranim financijskim institucijama”, poznat kao FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), radi što efikasnije borbe protiv poreznih utaja i prijevara. Njime je utvrđeno koje se informacije o financijskim računima razmjenjuju, koje financijske institucije imaju obvezu izvješćivanja, definirane su različite vrste računa i poreznih obveznika te postupci dubinske analize kojih se moraju pridržavati financijske institucije.

Primjenom CRS-a želi se poboljšati suradnja s drugim državama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnja u naplati poreza na međudržavnoj razini.

Za ova pitanja te za informacije građanima o poreznoj rezidentnosti mjerodavne su državne porezne uprave, a u Hrvatskoj je to Ministarstvo financija – Porezna uprava na čijim će se internetskim stranicama moći pronaći detaljne informacije o provedbi CRS-a, navodi Hrvatska udruga banaka, piše HRT.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital