Od koncesionih naknada 1,4 miliona KM za infrastrukturne projekte

04.03.2020. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Od koncesionih naknada 1,4 miliona KM za infrastrukturne projekte

Površina eksploatacionog polja je 5.888,37 hektara, a vrijeme koncesije 30 godina.

Općinsko vijeće Kakanj je na zadnjoj sjednici usvojilo Program utroška sredstava od koncesionih naknada. Radi se o novim budžetskim sredstvima koja su ostvarena zahvaljujući višegodišnjim upornim insistiranjima predstavnika Općine Kakanj da se pitanje plaćanja koncesionih naknada nakon više od 15 godina od stupanja na snagu Zakona o koncesijama FBiH riješi u skladu sa zakonskim odredbama i obavezama.

S tim u vezi, Vlada ZDK nedavno je usvojila Odluku o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine – mrkog uglja Rudniku mrkog uglja “Kakanj” d.o.o. Kakanj.

Površina eksploatacionog polja je 5.888,37 hektara, a vrijeme koncesije 30 godina. Koncesionar je dužan plaćati koncesione naknade – kontinuiranu naknadu u iznosu od 0,80 KM po toni proizvedenog uglja i minimalnu jednokratnu naknadu u iznosu od 250,00 KM po hektaru eksploatacionog polja. Minimalna obavezujuća količina eksplatisanog mrkog uglja za koju je koncesionar obavezan plaćati kontinuiranu koncesionu naknadu svake godine je milion tona proizvedenog uglja.

Zahvaljujući tome, u Budžetu Općine Kakanj za tekuću godinu planiran je utrošak 1.460.000 KM za infrastrukturne projekte, od kojih se posebno ističe I faza izgradnje dionice ceste Donji Kakanj-Kondžilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital