Od koncesionih naknada u RS ostvaren prihod od 935.000 KM

04.07.2018. 08:05 / Izvor: SRNA
Od koncesionih naknada u RS ostvaren prihod od 935.000 KM

Prihodi Komisije za koncesije su, navodi se u izvještajima, u prošloj godini ostvareni u iznosu od 935.000 KM iz budžeta Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2017. godinu, prema kojima je lani u budžet uplaćeno 33,5 miliona KM na ime jednokratne koncesione naknade za pravo korišćenja prirodnih resursa Srpske.

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Radenko Đurica rekao je u završnoj riječi o ovim dokumentima u Narodnoj skupštini da na tom planu prednjači oblast mineralnih resursa sa 23,7 miliona KM, dok je u oblasti poljoprivrede uplaćeno 1,1 miliona KM, a na polju izgradnje i korištenja hidroelektrana 8,5 miliona KM.

"Osim koncesione naknade, dosta je drugih koristi za razvoj Srpske. To su izgradnja infrastrukture od koncesionara, zapošljavanje ljudi i pomoć lokalnim zajednicama u raznim oblastima i u smislu donacija", rekao je Đurica.

On je dodao da im je lani Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo 36 zahtjeva za rješavanje predmeta iz oblasti izgradnje i korišćenja energetskih objekata.

"U oblasti elektro-energetike zaključen je do sada 141 koncesioni ugovor. U oblasti rješavanja predmeta mineralnih resursa uputili su 22 zahtjeva i na vrijeme smo dali saglasnosti", rekao je Đurica.

On je naveo da su u planu bolje kontrole koncesionih ugovora u saradnji sa kontrolnim organima, te da su lani održali 54 sjednice i uputili 430 dokumenata resornim ministarstvima u Vladi Srpske.

Prihodi Komisije za koncesije su, navodi se u izvještajima, u prošloj godini ostvareni u iznosu od 935.000 KM iz budžeta Srpske, dok su tekući rashodi bili oko 915.000 KM.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović je tokom rasprave o izvještaju Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijskom izvještaju za 2017. godinu rekao da na terenu stanje nije dobro u pogledu rekultivacije, odnosno sanacije ili vraćanja terena u prvobitno stanje nakon eksploatacije.

"Zbog toga je potrebna bolja kontrola uz koju bi i više novca ušlo u budžet", rekao je Davidović.

Poslanik SDS-a Dušan Berić je rekao da u prirodnim bogatstvima Srpske leži i do 200 miliona KM koji bi se mogli prikupiti putem koncesija.

"Potrebno je suzbiti svaku nelegalnu eksploataciju prirodnih resursa u Srpskoj. Treba donijeti i zakon o prirodnim bogatstvima, ali da budu zaštićeni interesi države i naroda", rekao je Berić.

I poslanik PDP-a Milan Švraka je naveo da je u oblasti koncesija potrebna bolja kontrola koncesionara, te da se izvrši revizija određenih koncesionih ugovora.

Poslanik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica rekao je da je potrebno donijeti novi zakon o koncesijama, jer bez toga neće biti pomaka u oblasti koncesione politike.

On je ocijenio da je malo sredstava prikupljeno od koncesionih naknada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital