Od milionskih gubitaka do milijardi: Profit Biontecha 1,13 milijardi eura

11.05.2021. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Od milionskih gubitaka do milijardi: Profit Biontecha 1,13 milijardi eura

Njemačka kompanija, koja je razvila svoju vakcinu s kompanijom Pfizer, predviđa da su trenutni ugovori iz 2020. godinu za isporuku 1,8 milijardi doza vrijedni oko 12,4 milijardi eura.

Kompanija BioNTech je nadmašila očekivanja u zaradi u prvom tromjesečju, dostignuvši 1,6 milijardi eura dobiti i obećavši da će uložiti zaradu od svoje vakcine protiv korone kako bi postali "moćna sila" u proizvodnji lijekova za karcinome.

Njemačka kompanija, koja je razvila svoju vakcinu s kompanijom Pfizer, predviđa da su trenutni ugovori iz 2020. godinu za isporuku 1,8 milijardi doza vrijedni oko 12,4 milijardi eura.

Međutim, ovo bi moglo dodatno rasti jer BioNTech očekuje da će ove godine imati proizvodne kapacitete do 3 milijarde doza.

Kompanija je već potpisala ugovore za 2022. godinu sa Kanadom i Izraelom, a u pregovorima je i s drugim vladama koje se žele pripremiti za održavanje imuniteta ili nove varijante otkupom pojačanih doza.

Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTecha, rekao je da će svijet imati više nego dovoljno vakcina za samo devet mjeseci jer se brzo širi proizvodnja.

Naglasio je da nema apsolutno nikakve potrebe za odricanjem patenata, prijedloga koji su nedavno podržao SAD u pokušaju povećanja distribucije vakcina u zemlje u razvoju.

Sahin je rekao da je cilj kompanije izgradnja centrale imunoterapije 21. stoljeća, koristeći tehnologiju mRNA koja stoji iza vakcine za lijekove koji koriste imunološki sistem u borbi protiv raka.

BioNTech je do sada započeo tri eksperimenta u onkologiji u ranoj fazi i očekuje da će započeti još tri. U 15 tekućih ispitivanja ima 14 kandidata za onkološke proizvode. Kompanija također očekuje da će u trećem kvartalu početi davati doze učesnicima u ispitivanju vakcine protiv gripa, razvijene sa Pfizerom.

Njegov pogon u Marburgu u centralnoj Njemačkoj ima kapacitet da isporuči milijardu doza godišnje, a iz kompanija su rekli da sada doprinose više od 50 posto proizvodnje ljekovite supstance širom svijeta.

BioNTech se širi i na međunarodnom novu, tako što su u ponedjeljak potpisali ugovor sa Singapurom o otvaranju ureda i regionalnog proizvodnog pogona u toj državi, te izgradnju pogona u Kini u sklopu zajedničkog ulaganja s Fosun Pharma.

Kompanija je navela dobiti po dionici od 4,39 eura, većoj od prosječne procjene analitičara od oko 3 eura, za tri mjeseca do kraja marta. Kompanija je ostvarila dobit prije oporezivanja od 1,6 milijardi eura, u poređenju sa gubitkom od 53 miliona eura u istom periodu prethodne godine.

Dionice BioNTech-a, koje su porasle 268 posto u protekloj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital