Od poreza na nepokretnosti ostvaren prihod od 8,7 miliona KM

05.02.2020. 08:36 / Izvor: Akta.ba
Od poreza na nepokretnosti ostvaren prihod od 8,7 miliona KM

U nadležnom odjeljenju ističu da je riječ o značajnom prihodu u budžetu grada iz kojeg se finansiraju infrastrukturni i drugi projekti.

Grad Banjaluka je od poreza na nepokretnosti u prošloj godini ostvario prihod od 8,7 miliona KM, što je u periodu od 2012. do 2019. godine trostruko više, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za finansije.

U nadležnom odjeljenju ističu da je riječ o značajnom prihodu u budžetu grada iz kojeg se finansiraju infrastrukturni i drugi projekti koji služe za poboljšanje kvaliteta života u gradu, naglasivši da se Gradska uprava veoma aktivno uključila u proces poboljšanja naplate poreza na nepokretnosti.

Radi povećanja naplate prihoda od poreza na nepokretnosti Grad je u 2019. godini pokrenuo i pilot projekat "Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti" koji ima za cilj da identifikuje one vlasnike nepokretnosti koji nisu izvršili prijavu nepokretnosti u fiskalni registar.

Kroz navedeni pilot projekat, navode u nadležnom odjeljenju, prvi put od kada je uveden porez na nepokretnosti obavještavaju potencijalne obveznike o njihovim zakonskim obavezama, odnosno dužnosti da prijave nepokretnost i plaćaju porez.

"Konačni cilj pilot projekta je povećanje naplate širenjem broja obuhvaćenih obveznika bez povećavanja poreskih stopa, te podizanje nivoa odgovornosti i svijesti o značaju prijavljivanja nepokretnosti i plaćanja poreza", navode iz banjalučkog Odjeljenja za finansije.

Iz ovog odjeljenja dodaju da je Grad angažovao i volontere koji, uz tehničku pomoć i asistenciju Poreske uprave Republike Srpske, imaju zadatak da kroz poresku aplikaciju protokolišu oko 40.000 neplaćenih poreskih računa, kako bi se stekli uslovi za pokretanje postupka prinudne naplate.

Iz ovog odjeljenja ističu da se u Srpskoj sprovodi "CILAP" projekat /Izgradnja kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura u BiH/ kojeg realizuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravno poslove.

Cilj ovog projekta je da se izvrši popis i masovna procjena nepokretnosti na izabranim katastarskim opštinama grada Banjaluke i da se identifikuju njihovi vlasnici, te izvrši poređenje sa fiskalnim registrom nepokretnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital