Odgođeno plaćanje i onima koji ne poštuju sporazume

06.09.2018. 11:31 / Izvor: Nezavisne novine
Odgođeno plaćanje i onima koji ne poštuju sporazume

Revizori su utvrdili i to da Vlada RS nije u skladu s programom javnih investicija od 2017. do 2019. godine odlučivala o prioritetnim projektima koji se finansiraju iz budžeta.

Vlada RS prošle godine dodjelu grantova nije vršila u skladu s metodologijom upravljanja grantovima, a tokom prošle godine poreskim dužnicima omogućeno je pravo na odgađanje duga više puta iako nisu izmirivali dospjele obaveze po prethodnim sporazumima.

Ovo se, između ostalog, navodi u konsolidovanom finansijskom izvještaju za korisnike budžeta za prošlu godinu, koji je uradila Glavna služba za reviziju, ocjenjujući ga mišljenjem s rezervom u kojem se dodaje i to da u slučajevima neizmirivanja obaveza od strane poreskog dužnika, ukidanje rješenja o odgađanju poreskog duga nije vršeno u skladu sa zakonom.

Revizori su utvrdili i to da Vlada RS nije u skladu s programom javnih investicija od 2017. do 2019. godine odlučivala o prioritetnim projektima koji se finansiraju iz budžeta.

"Za projekte finansirane iz programa javnih investicija nisu vršena pravdanja sredstava", naveli su revizori.

Revizori su utvrdili i da iskazani suficit od 151.994.767 KM treba umanjiti za najmanje 16.549.230 KM, te da pozitivnu razliku u finansiranju u iznosu od 81.184.765 KM treba umanjiti za iznos od 16,6 miliona KM.

"Kao i prethodnih godina, pri projekciji budžeta pojedinim budžetksim korisnicima odobren je manji budžet od potreba za finansiranjem", naveli su revizori.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su imali primjedbe i komentare na izvještaj o obavljenoj reviziji konsolidovanog izvještaja o izvršenju bužeta RS za prošlu godinu te da njihove primjedbe nisu prihvaćene.

"Primjedbe Glavne službe za reviziju javnog sektora nisu usvojene jer pomenuta institucija nema dovoljno razumijevanja za okolnosti u kojima se odvijaju pojedini procesi", rekli su u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Podsjećanja radi, zbog konsolidovanog izvještaja za korisnike budžeta prošle godine smijenjen je tadašnji glavni revizor Duško Šnjegota, koji je utvrdio da nepokriveni deficit budžeta za 2016. godine iznosi 175,6 miliona KM, što vlasti u RS nisu htjele priznati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital