Kapital / BH BERZE

Odobren prvi kredit Investiciono-razvojne banke RS preduzeću "Fačo" iz Čelinca

03.04.2008. 13:37 / Izvor: Fena

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRBRS) odobrila je prvi kredit od 500.000 KM, a korisnik kredita je preduzeće "Fačo" d.o.o. iz Čelinca.

Novac je odobren iz kreditne linije za preduzeća i preduzetnike, a bit će plasiran putem Balkan Investment Banke, saopćeno je danas iz IRBRS-a.

Namjena ovog kredita je nabavka obrtnih sredstava za podršku izvozu.

Rok otplate kredita je 12 mjeseci sa šest mjeseci grejs perioda i kamatnom stopom od 5,03 posto na godišnjem nivou.

"Fačo" d.o.o ima 71 zaposlenog i planira dodatno zapošljavanje.

Preduzeće se bavi proizvodnjom svih vrsta parketa kao finalnog proizvoda, a jedini u BiH proizvodi lamelni parket i 14-milimetarski parket.

Preduzeće većinu svoje proizvodnje izvozi na inostrana tržišta, odnosno oko 70 posto proizvodnje plasira na tržišta Italije, Belgije, Njemačke, Grčke i Srbije.

Prema Pravilima plasmana kredita iz Razvojnog programa za iznose kredita do 50.000 KM, odluku o odobravanju kredita donosi poslovna banka putem koje korisnik aplicira za kredit.

Za iznose kredita od 50.000 do 500.000 KM odluku o odobravanju mora donijeti poslovna banka i kreditni odbor IRBRS-a.

Za iznose kredita više od 500.000 KM, odluku donosi poslovna banka, kreditni odbor IRBRS i kreditni odbor koji imenuje Skupština IRBRS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital