Kapital / IZVJEŠTAJI

Odobrena finansijska konsolidacija Rudstroja

Postupak obuhvata izmirenje dugovanja ovog privrednog društva nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM.

13.05.2016. 13:54 / Izvor: Akta.ba

Federalna vlada donijela je Odluku kojom odobrava pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva „Rudstroj” d.d. Kakanj sa stopostotnim učešćem privatnog kapitala. Ovaj postupak započinje danom stupanja na snagu ove odluke i ne može trajati duže od 10. jula 2017. godine.

Postupak obuhvata izmirenje dugovanja ovog privrednog društva nastalih zaključno do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM (po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje 986.862,42 KM, za osiguranje od nezaposlenosti 128.530,99 KM i poreza s kamatama, isključujući porez na dodatnu vrijednost u iznosu od 199.734,64 KM). Cijeli postupak odobren je u skladu sa elaboratom opravdanosti finansijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja „Rudstroja”

Izmirenje dugovanja ovo društvo će izvršiti na osnovu Sporazuma o finansijskoj konsolidaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Sporazumom će ponovo biti preispitan, usaglašen i utvrđen tačan iznos, vrsta i struktura dugovanja, način na koji će biti izmirene obaveze, iznosi i dinamika plaćanja, kao i da se izmirenje duga vrši na teret kapitala privrednog društva. Primjerak Sporazuma će biti dostavljen Poreznoj upravi FBiH.

Skupština „Rudstroja” je zadužena da donese odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacije. Društvo je obavezno da jednom mjesečno izvještava Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim aktivnostima u cilju realizacije ove odluke, a ministarstvo da prati i informiše Vladu FBiH u roku od 90 dana.

PODIJELI:

TAGOVI:

#finansijska konsolidacija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital