Odrasli građani u BiH dosta uče iz medija

14.03.2018. 09:42 / Izvor: Akta.ba
Odrasli građani u BiH dosta uče iz medija

Skoro 75 posto odraslih građana Bosne i Hercegovine učestvuje u procesu cjeloživotnog učenja kroz informalno učenje.

Skoro 75 posto odraslih građana Bosne i Hercegovine učestvuje u procesu cjeloživotnog učenja kroz informalno učenje pokazala je Anketa o obrazovnju odraslih u BiH, koju je prvi put prošle godine, provela Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskih zavodima. U formalnom obrazovanju učestvovalo je 2,2 posto ispitanika a u neformalnom 6,9 posto.

Od 74,7 % ispitanika koji su učestvovali u informalnom učenju najviše su učili uz pomoć televizije, radija ili videa (68%), a najmanje pri obilascima muzeja te historijskih, prirodnih ili industrijskih područja u pratnji vodiča (6,9%) i pri posjetama centrima za učenje (uključujući biblioteke) (7,1%).

"Informalno učenje je sticanje znanja kroz svakodnevne aktivnosti, odnosno oblik učenja koje je namjerno ili svjesno, ali ne i institucionalizovano. Informalno učenje uključuje aktivnosti učenja koje se događaju u porodici, na radnom mjestu, u lokalnoj zajednici i u svakodnevnom životu. Razlikuje se od nenamjernog ili učenja putem iskustva po tome što kod osobe postoji namjera da nešto nauči", stoji u saopštenju Agencija za statistiku BiH.

Grafikon: Stopa učešća u informalnom učenju prema načinu učenja i spolu

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital