Kapital / IZVJEŠTAJI

Održana konferencija "Stanje i mogućnosti unapređenja vanjskotrgovinske razmjene" u Sarajevu

11.07.2007. 10:08 / Izvor: Fena

Posljednjih godina uočeni su trendovi povećanja obima robne razmjene BiH s inostranstvom, bržeg rasta izvoza od uvoza, povećanja stepena pokrivenosti uvoza izvozom, ali i dalje postoji visok vanjskotrgovinski deficit, izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Slobodan Župljanin.

On je otvorio konferenciju "Stanje i mogućnosti unapređenja vanjskotrgovinske razmjene BiH", 10. jula 2007. godine u Sarajevu, na kojoj su se okupili predstavnici državne vlasti i najznačajnijih izvozno i uvozno orijentiranih kompanija.

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Nikola Špirić u svom obraćanju prenio je predviđanja analitičara da će se trendovi iz prošle nastaviti i u ovoj godini, te da 2007. neće biti lošija u odnosu na prethodnu godinu. Analize pokazuju da je lani smanjen vanjskotrgovinski deficit i da je pokrivenost uvoza izvozom bila 38 posto.

"Očekivali smo da će privredni subjekti koji su do prošle godine bili osposobljeni za novu proizvodnju povećati izvoz, ali rezultati za prvi kvartal ove godine nisu ohrabrujući i govore da dolazi do smanjenja pokrivenosti uvoza izvozom" kazao je Špirić.

On je istakao značaj sporazuma šire regionalne saradnje kojim se otvaraju veće šanse za povećanje proizvodnje i izvoz.

"Svi koji žele da postanu dio ujedinjene Evrope moraju prihvatati segmente regionalne integracije, kao što je sporazum CEFTA" – kazao je Špirić i dodao da će se Vijeće ministara opredijeliti za ratifikaciju i potpis tih sporazuma i učiniti sve što je u njegovoj moći da bi dalo stimulans razvoju proizvodnje.

Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodana Puhalca, to ministarstvo će aktivno raditi na ujednačavanju tretmana akcizne robe, te nastojati u što kraćem roku definirati zajedničke osnove industrijske politike.

"Trenutno Ministarstvo ulaže velike napore da koodinira rad timova koji vode pregovore s EU, Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i timovima koji prate provođenje dosad potpisanih ugovora o slobodnoj trgovini. U svim tim aktivnostima nastojimo osigurati što bolji položaj privrede BiH, kako bi se što spremnije uključila u evropske i svjetske tokove", naveo je Puhalac.

Kako je istakao, resorno ministarstvo kontinuirano razmatra zahtjeve privrednika i strukovnih udruženja u pogledu smanjenja carina na sirovine i repromaterijale koji se ne proizvode u BiH, te u skladu s tim stalno dograđuje carinsku tarifu.

Nezaobilazan segment vanjskih poslova je ekonomska diplomatija, a putem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava, kako je istaknuto, radi se tome da se poboljša naša vanjskotrgovinska razmjena.

"Ekonomska diplomatija je jedan od prioroteta vanjske politike čiji je cilj jasan i jednostavan - osigurati bh. privredi što bolje mjesto u globalnoj ekonomiji", kazao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Na konferenciji je razmatran i materijal koji je usvojila Skupština VTKBiH u kojem je definirana problematika vanjskotrgovinske razmjene. Među predloženim mjerama stoji da država mora pružiti podršku svojoj izvozno orijentiranoj industriji s ciljem da se poveća udio u izvozu tehničkih, industrijskih i prehrambenih proizvoda, te smanji udio sirovina i poluproizvoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital