Kapital / IZVJEŠTAJI

Održana svečana dodjela nagrada "Zlatna ugostiteljska kruna" za 2009. godinu: Brojne nagrade potvrda iznadeuropskih prosjeka

29.03.2010. 09:53 / Izvor: Dnevni list

Hotel Mogorjelo Čapljina bio je ovogodišnji domaćin svečane dodjele nagrada "Zlatna ugostiteljska kruna" za 2009., u organizaciji Udruženja udruga hotelijera i restoratera BiH, a osmišljena je kao nagrada za izvrsnost rezultata u ugostiteljstvu i turizmu. Dodijeljeno je 25 nagrada, a generalni pokrovitelj dodjele nagrada bilo je Federalno ministarstvo turizma i okoliša, a cijeli program uživo je prenosila BHRT. Prije same svečanosti dodjele nagrada brojni posjetitelji mogli su uživati u degustaciji autohtonih proizvoda u hotelu Mogorjelo, gdje je se okupilo dvadeset izlagača.

Amir Hadžić, predsjednik udruženja, prilikom svečanoga otvorenja večeri izrazio je veliku zahvalnost Federalnom ministarstvu turizma i okoliša, koje je izdašno podržalo ovu manifestaciju. Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić prilikom podjele prvih pet zlatnih kruna kazao je kako ova manifestacija u središte zbivanja stavlja čovjeka kao ključ uspjeha.

"Mi ovdje u Čapljini i u cijeloj BiH imamo ljude koji hoće i koji znaju, samo trebamo nastaviti pratiti svjetske trendove, educirati se i nikada ne zaboraviti onu već poznatu rečenicu, da ovu ljepotu koju imamo nismo naslijedili od naših pradjedova, nego smo samo posudili od naših praunuka", kazao je načelnik Vidić. Ministar turizma i okoliša FBiH Nevenko Herceg istaknuo je da zadovoljavajuću i kvalitetnu uslugu mogu pružiti samo visoko kvalitetni i obrazovani, osposobljeni i motivirani ugostiteljsko-turistički djelatnici.

"Ministarstvo okoliša i turizma čitavim nizom mjera i aktivnosti nastoji ne samo dati doprinos poticanju i pozicioniranju i turizma i ugostiteljstva, nego uistinu podizanju kvalitete turističke ponude, koja će privući domaćeg i stranog gosta", istaknuo je ministar Herceg te dodao kako je novi zakon o ugostiteljskoj djelatnosti usklađen s europskim standardima i podiže ugostiteljsku kvalitetu.

Sada postoji jasna vizija i strategija razvoja turizma do 2019., koja se nalazi u parlamentarnoj proceduri i o kojoj je postignut visok stupanj suglasja, konsenzusa i partnerskog odnosa svih relevantnih i interesnih skupina. Ministar Herceg je također kazao kako je iza nas 2009., koja je bila izuzetna teška, i unatoč crnim slutnjama, ostvareni su rezultati iznadeuropskog prosjeka. Prva dva mjeseca ove godine daju nadu vjerovati, jer je deset posto više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dragan Vrankić, ministar financija i trezora BiH, rekao je kako oni koji rade u turizmu imaju osnovni postulat da kada netko dođe u goste, unaprijed mora imati osjećaj dobrog ozračja, koje dijelimo svi i to je naša osnovna zadaća da bismo ono što je pozitivno u BiH promovirali, a njegovo je vjerovanje da postoje komparativne prednosti te da smo često bolji od onih drugih. "Uvjeren sam kada bi na ovoj rivi zanoćio neki turist da bi prije dobio komad kruha nego kamen, što nisam siguran da bi bio slučaj u svim europskim gradovima", kazao je Vrankić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital