Oković: Putem povoljne kreditne linije plasirano osam miliona KM

16.12.2018. 10:50 / Izvor: Fena
Oković: Putem povoljne kreditne linije plasirano osam miliona KM

Po riječima Okovića, povoljnost kreditne linije iskazana je u krajnjoj kamatnoj stopi od 1,89 posto, što su prepoznali privredni subjekti.

Značajan broj privrednih društava sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, u proteklih godinu dana iskoristio je priliku obezbjeđenja sredstava za poslovanje putem povoljne kreditne linije koju je Vlada BPK uspostavila s BBI bankom - potvrdio je Feni premijer BPK Emir Oković.  

On je podsjetio da je Vlada tog kantona, uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, u oktobru prošle godine sa BBI bankom potpisala ugovor o uspostavi kreditne linije. Time je privrednicima i obrtnicima s područja BPK Goražde omogućeno da po povoljnim uslovima dođu do finansijskih sredstava za potrebe njihove djelatnosti.

Po riječima Okovića, povoljnost kreditne linije iskazana je u krajnjoj kamatnoj stopi od 1,89 posto, što su prepoznali privredni subjekti.

"Interes je bio značajan, jer je 16 privrednih subjekata ispunilo uslove za kreditno zaduženje putem ove kreditne linije. Nivo sredstava koji su obuhvaćeni kreditnim zaduženjem do sada iznosi oko osam miliona KM. U samoj strukturi privrednih subjekata pojavili su se likvidni, renomirani privredni subjekti s područja ovog kantona, a u određenim slučajevima se radilo i o milionskim kreditima koji su iskorišteni za novo investiranje, nabavku nove opreme, što je za nas jako bitno", ističe Oković.

Ocijenio je da će se puni efekti kreditnog zaduživanja na ovaj način sigurno prepoznati u nekom narednom periodu te da će ova mjera značajno unaprijediti rad tih poslovnih subjekata.

Premijer BPK Goražde naglasio je da je na iznos od osam miliona maraka do sada plasiranih kredita, BPK subvencionirao kamatu iznosom od 340.000 KM.

"Treba imati u vidu da i ovu godinu u BPK karakteriše rast broja zaposlenih izvan onog projeciranog cilja, utvrđenog prostornim planom, odnosno preko 2,2 posto. Apsolutno možemo reći da je ova mjera doprinijela tome budući da se upravo rast zaposlenosti ostvaruje unutar tih privrednih subjekata kao što je 'Pobjeda Rudet', 'Pobjeda Tehnology', 'AC Unity', zatim pojedina preduzeća u oblasti turizma, tako da će sa ovom mjerom, mislim biti ostvaren puni efekat, i preporuka da se i u narednom periodu pokušaju obezbjediti mjere u tom pravcu", ističe premijer BPK Goražde.

U ovom trenutku preostao je, podvlači Oković, vrlo mali dio sredstava predviđen za subvencije sa kojima učestvuje BPK, a u budžetu se trebaju planirati dodatna sredstva kako bi se nastavila kreditna linija, budući da je BBI banka prilikom zaključivanja ovog ugovora, garantovala fond od 18 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital