Kapital / IZVJEŠTAJI

Općina Tuzla podmiruje gubitke preduzeća Pannonica: Iskorištena tek šestina smještajnih kapaciteta

22.04.2009. 12:27 / Izvor: Večernji List

Već šestu godinu zaredom Općina Tuzla podmiruje gubitke poduzeća Pannonica, osnovanog da upravlja kapacitetima dva umjetna slana jezera, objektima sojeničkog naselja te slanim slapovima izgrađenim unazad pet godina. Ne bi u ovome bilo ništa čudno da uoči osnivanja poduzeća nije rečeno da je riječ o zlatnoj koki ovdašnjeg turizma, grani privrede koju općinske vlasti najavljuju kao profitabilnu zamjenu za ugašenu hemijsku industriju.

Iz općinskog proračuna za ovu godinu Pannonica će dobiti oko 150.000 maraka, što kod mnogih Tuzlaka izaziva nevjericu, jer se očekuje da poduzeće s tridesetak zaposlenih, koje u turističkoj sezoni naplaćuje ulaznice za dnevni posjet prosječno 5.000 posjetitelja, a prihod ima i od ugostiteljskih usluga, ni u kojem slučaju ne bi smjelo poslovati s gubitkom.

No, slučaj poduzeća Pannonica tek je pokazatelj da sva dosadašnja ulaganja u ovdašnji turizam polučuje u mršave rezultate te da oni ni približno nisu kakvim ih prikazuju pojedinci iz Općine i turistički djelatnici. Svjedoče tome i najnoviji rezultati Ministarstva trgovine, ugostiteljstva i turizma Tuzlanskog kantona, o kojima je bilo riječi na posljednjoj sjednici kantonalne Vlade. Navodi se kako ova županija ima 67 različitih objekata za smještaj turista s ukupno 1.800 ležajeva, od čega je skoro trećina u općini Tuzli. U cijeloj 2008. godini prijavljeno je, međutim, ukupno 32.600 posjetitelja od kojih je samo 12.500 stranaca, ali se oni u ovom kraju rijetko duže zadržavaju.

Prema podacima spomenutog ministarstva, turisti su u ovoj županiji ostajali prosječno 1,99 dana, što jest porast u uporedbi s prethodnom godinom za oko 14%, ali je to još uvijek malo s obzirom na smještajne kapacitete koji su se tokom godine koristili svega 16%. Uprkos svemu, učinci u turizmu su slabi ali najtačnija je tvrdnja da ovdašnji turistički kapaciteti ili nemaju šta kvalitetno ponuditi turistima, ili se ipak resursi nedovoljno i nestručno prezentiraju turističkim poslenicima u zemlji i svijetu.

Predstavnici turističke zajednice TK-a nedavno su u medijima izjavili kako je tuzlanska slana jezera i sojeničko naselje lani posjetilo više od 450 hiljada turista, što osjetno odudara od podataka kojima raspolaže Ministarstvo trgovine, ugostiteljstva i turizma. Naime, u godišnjem je izvještaju ovog ministrarstva navedeno je da u Tuzlanskom kantonu registrirano ukupno 65.000 noćenja ili dnevno 168 u svih 14 općina najvećeg kantona u FBiH. Ako se zna da se 50% od tog broja odnosi na Tuzlu ta da je riječ o pretežito o posjetima političara, privrednika, sportista ili drugih koji dolaze bez turističkih pretenzija, onda je jasno da su uz sva ulaganja u turizam učinci vrlo mršavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital