Općina Vogošća i BBI - Uspostavljanje subvencionirane linije za privrednike

27.08.2020. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Općina Vogošća i BBI - Uspostavljanje subvencionirane linije za privrednike

Načelnik Smajić je istakao da je subvencionirana linija dio programa aktivne politike zapošljavanja koju Općina provodi.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić danas su u Vogošći potpisali ugovor o subvencioniranoj liniji uz regresiranje ukupne kamatne stope za privredne subjekte koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području ove općine.

Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici sa područja općine Vogošća moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto. BBI banka je za ovu liniju osigurala 4,7 miliona KM.

Kamatna stopa je 3,9 posto fiksno uz besplatnu obradu kredita. Općina Vogošća je u svrhu regresiranja ukupne kamatne stope izdvojila 100.000 KM za 2020. godinu.

Načelnik Smajić je istakao da je subvencionirana linija dio programa aktivne politike zapošljavanja koju Općina provodi.

"Direktni, mjerljivi efekti predloženih rješenja su zapošljavanje novih radnika, a indirektni i dugoročno očekivani efekti su povećanje privrednih aktivnosti u cjelini, stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje i privlačenje privrednih subjekata na području naše općine što treba da dovede do smanjene stope nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva što nam je primarni cilj. Također, nadamo se da će ova linija pomoći privrednicima koji su se suočili sa poslovnim izazovima tokom panedmije COVID-19", kazao je Smajić.

Maksimalni iznos finansiranja za kompanije je 300.000 KM, dok je maksimalni iznos za samostalne poduzetnike/obrte 50.000 KM, sa rokom povrata do 60 mjeseci.

"Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku razvoju privrede u našoj zemlji. BBI banka nastavlja podržavati rast ekonomije putem modela javno-privatnog partnerstva. Dosad smo pokrenuli 37 ovakvih projekata, a samo u ovoj godini za pomoć privredi otvoreno je šest novih linija. Ovo je prva linija sa Općinom Vogošća i nadamo se da će privrednici prepoznati priliku, uzeti veoma povoljna, subvencionirana sredstva po stopi od nula posto. Naše strateško opredjeljenje je razvoj privrede BiH kroz rast malih i srednjih preduzeća, stoga su ove kompanije u našem fokusu", izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u poslovnici BBI banke u Vogošći ili putem e-maila: linijaopcinavogosca@bbi.ba i na telefone 033 275-507, 033 275-266, 033 279-132, 033 279-133. Svi detalji o ovoj povoljnoj liniji bit će navedeni u javnom pozivu koji će biti objavljen u dnevnim novinama i sredstvima javnog informisanja, a bit će dostupan i na web stranicama bbi.ba i vogosca.ba, saopćeno je iz Općine Vogošća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital