Oporavak ekonomskog rasta obilježit će 2014. godinu

11.01.2014. 08:32 / Izvor: eKapija.ba
Oporavak ekonomskog rasta obilježit će 2014. godinu

U Evropi, ali i u svijetu, 2014. godinu obilježiće period oporavka ekonomskog rasta, izjavio je Peter Brezinschek, rukovodilac Raiffeisen Research-a u RBI, čime je započeo svoju prezentaciju dvije publikacije.

"U Evropi, ali i u svijetu, 2014. godinu obilježiće period oporavka ekonomskog rasta.  Kad je u pitanju eurozona, nova godina neće donijeti samo mnoštvo novih regulativa u okviru Bazela III, nego i novo članstvo Latvije kao nove članice jedinstvenog područja eura. Na svjetskim tržištima okončaće se period viška likvidnosti zbog povlačenja programa otkupa američkih državnih obveznica od strane FED-a (poznatiji kao "Quantitative Easing" ili monetarno popuštanje). U prvom kvartalu, tržišta kapitala u razvoju izvan Evrope će u smislu  oporavka zaostajati za razvijenim tržištima. Međutim, predviđa se diferenciracija u dinamici oporavka tržišta kapitala, obzirom da će zemlje koje prolaze kroz reforme i dalje imati nešto više prinose na rizik ulaganja u obveznice na njihovim tržištima kapitala", izavio je Peter Brezinschek, rukovodilac Raiffeisen Research-a u Raiffeisen Bank International AG (RBI), čime je započeo svoju prezentaciju dvije publikacije: "Strategija za svjetska tržišta" i "Strategija za zemlje Srednje i Istočne Evrope", objavljene za prvi kvartal 2014. godine.

"U ovoj godini ne očekujemo značajniji rast u zemljama BRIK-a  zbog aktivnosti na strukturalnim reformama u njihovim ekonomijama. Kad je u pitanju dinamika rasta na svjetskom nivou, bolje rezultate očekujemo početkom 2015. godine. Stoga, prognoze BDP-a za ovu godinu treba da budu iznad vrijednosti potencijalnog rasta. Primjetno je također da će se razlike u rastu  pojedinačnih zemalja eurozone smanjiti", dodao je Brezinschek.

Austrija će pobijediti ekonomsku „sušu“

U drugoj polovini 2012. i prvoj polovini 2013. godine, austrijska ekonomija je u suštini stagnirala. Nakon toga, u trećem kvartalu 2013. godine uslijedio je relativni oporavak privrede. Prvi put od početka 2012. godine, bruto investicije te privatna i javna potrošnja doprinijele su rastu BDP-a (na kvartalnoj osnovi) više nego vanjska trgovina, koja je prije toga bila glavni oslonac rasta. Smatra se da će i u narednim kvartalima poboljšanje domaće potražnje i smanjene ovisnosti o vanjskoj trgovini biti okosnice dinamike oporavka i ekonomskog ciklusa austrijske ekonomije.

"U narednim kvartalima očekujemo nastavak oporavka rasta. Predviđa se da će u zimskom periodu 2014./2015. doći do najviše tačke u ekonomskom ciklusu oporavka austrijske ekonomije. U 2014. godini očekujemo ubrzavanje ekonomskog rasta na 1,5% u poređenju sa procjenama iz 2013. godine od 0,3%, dok se u 2015. godini predviđa rast od 2,3%", navodi Brezinschek, smatrajući prognoze rasta za Austriju iznimno pozitivnim.

Oporavak rasta očekuje se u zemljama SIE : Srednja Evropa preuzima vodstvo u pogledu rasta

U poređenju sa prethodnim godinama, ekonomska situacija se znatno promijenila.  S tim u vezi, iako su ZNZ zemlje imale najviše stope rasta od perioda posljednje faze ekonomskog oporavka, situacija se u ljeto 2013. godine promijenila u korist Srednje Evrope (SE). Vodeće ekonomske sile u ovom regionu bit će Poljska, Češka Republika i Slovačka. "U 2014. godini očekujemo rast od 2,3% u SE, dok su prognoze za ZNZ zemlje prilično niže. Ovo se posebno odnosi na Rusiju, sa 1,7% te Ukrajinu sa nultom stopom rasta BDP-a. Smatramo da je glavni razlog slabijeg ekonomskog rasta ZNZ-a nesprovođenje aktivnosti na modernizaciji naftne i gasne industrije. Nedovoljne su i aktivnosti na promociji proizvodnje visokokvalitetnih roba široke potrošnje i usmjeravanju odliva kapitala u domaće bruto fiksne investicije", navodi Brezinschek kao razloge nedovoljnog rasta u ZNZ.

Smatra da je SE preuzela vodstvo iz dva glavna razloga: "SE ostvaruje prednost zbog jakih ekonomskih veza sa Njemačkom, koja se smatra najsnažnijom zemljom eurozone. Također, ove zemlje su unaprijedile vlastite industrije i učinile ih konkurentnijim u odnosu na uvoz zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi".

SAD: FED počinje sa normalizacijom fiskalnih politika

Nakon špekulacija koje su bile aktuelne u maju te njihovog demantiranja u septembru, odluka o povlačenju iz programa kupovine američkih državnih obveznica konačno je donešena od strane FED-a.  FED planira uvesti postepeno ograničenje za program otkupa državnih obveznica, čiji se kraj očekuje u četvrtom kvartalu 2014. godine. Međutim, u 2014. godini planira se povećanje bilansne sume FED-a u iznosu od 450 milijardi USD, što iznosi 3% ukupnog BDP-a SAD-a. 

"I dalje sumnjamo u FED-ovo rješenje za normalizaciju svojih fiskalnih politika. To kažemo jer se predviđa da će ekonomski rast u 2014. godini biti znatno bolji nego prethodne godine. Očekuje se pad stope nezaposlenosti te rast plata. Već definisani prag ciljane stope nezaposlenosti od strane FED-a od 6,5% očekuje se da bude dostignut u četvrtom kvartalu 2014. godine. Iako FED najavljuje da neće biti rasta baznih kamatnih stopa do druge polovine 2015. godine, mi očekujemo prvi val rasta kamatnih stopa već početkom 2015. godine", izjavio je Brezinschek, smatrajući nedavne izjave FED-a skeptičnim. 

Svjetska tržišta kapitala: Profil povrata na rizik ulaganja u dionice i dalje je privlačniji od drugih alternativnih rješenja sa fiksnim prinosom

Očekuje se da će u toku ove godine doći do rasta prinosa dugoročnih državnih obveznica u SAD-u i eurozoni zbog ubrzanog ekonomskog oporavka. Osim u Rusiji i Turskoj, prinosi državnih obveznica u zemljama SIE su na relativno niskom nivou. Analitičari očekuju da će sa rastom prinosa u eurozoni u 2014. godini paralelno rasti i prinosi od državnih obveznica u zemljama SIE za cca 50 do 70 baznih poena u poređenju sa krajem 2013. godine. 

Iako su prognoze stvarnih kretanja vezanih za investicije u tzv. „safe haven“ – „sigurne“ obveznice sa fiksnom kamatnom stopom često loše i negativne, odnos rizika i povrata na nivou globalnih dioničkih tržišta čini se izbalansiranim, posebno imajući u vidu naše pretpostavke o preokretu i ubrzanju ekonomskog rasta na svjetskom tržištu i prognozama ubrzanja rasta korporativnih zarada u 2014. godini. Iscrpljenost ciklusa rasta korporativnih zarada ograničava potencijal rasta cijena dionica u SAD-u. Stoga se predlaže kupovina evropskih dionica koje se smatraju trenutno potcjenjenijim. U Evropi, nastavak stabilnog rasta, prognoze rasta prinosa i marži na obvezničkom tržištu, solidne procjene fundamentale atraktivnosti dionica i nedostatak visokoprofitabilnih alternativnih investicija pozitivno utiču na cjelokupnu situaciju vezanu za tržišta kapitala.

Općenito u okviru regiona SIE, analitičari Raiffeisen Research-a vide mogućnost značajnog efekta sustizanja vrijednosti berzanskih indeksa razvijenih tržišta.  Međutim, prognoze njihovog kretanja u 2014. godini su prilično različite i kreću se u rasponu od 6% do 13%. "U Poljskoj se u 2014. godini očekuje povećanje dobiti na umjerenom nivou od 2,5%. Procjena koeficijenta cijena dionica i zarade (tj. P/E koeficijenta) u 2014. godini je na nivou od 13,0, što se u historijskom smislu smatra umjerenim i neznatno iznad nivoa Zapadne Evrope.  Dodatno, nakon što poljska vlada objavi više detalja o penzionoj reformi, privatni penzioni fondovi bi mogli postati najveći prodavci poljskih dionica i prije nego se to očekivalo", pojašnjava Brezinschek nisku vrijednost indeksa poljskog dioničkog tržišta.

„U 2013. godini, najbolje se iskazala rumunska berza (BET) sa ostvarenim rastom vrijednosti indeksa od +26%. Politički i ekonomski uslovi predstavljaju solidnu osnovu za iznadprosječno poslovanje Bukureštanske berze.  Vlada ispunjava svoj dio dužnosti i održava budžetsku disciplinu. U suštini, procjena vrijednosti rumunskih dionica još izgleda privlačno, usprkos povećanjima vrijednosti odnosa P/E. Na nivou indeksa P/E koeficijent za 2014. godinu je 6,5“, nastavlja svoje izlaganje Brezinschek.

Ciljana vrijednost indeksa austrijskog tržišta kapitala ATX:  2.800 poena do kraja 2014. godine

Očekuje se da će vidno poboljšanje makreoekonomskih indikatora biti glavni pokretač na tržištima kapitala u 2014. godini. Također, kontinuirano niske kamatne stope pružaju podršku dionicama kao privlačnoj kategoriji aktive za ulaganje.  Stefan Maxian, glavni analitičar u Raiffeisen Centrobank (RCB), navodi da se „u ovakvom tržišnom okruženju, prognozira rast ATX vrijednosti na 2.800 poena do kraja godine." Prema analitičarima RCB-a, iako kretanje cijena dionica na austrijskom tržištu  (rast ATX-a za 6%) te kretanje više indeksa u okviru Istočne Evrope (npr. WIG 20 zabilježio pad od 7%, porast BUX-a za 2%), zaostaju za kretanjima na zapadnoevropskim tržištima (npr. EuroStoxx porastao za 18%) u 2013. godini, dodatno smanjenje averzije prema riziku i bolji tržišni uslovi učinit će ulaganja u dionice u ovom regionu privlačnijim za investitore. ATX trenutno iskazuje P/E koeficijent 11,9 za 2014. godinu što je solidno atraktivan nivo.

Favoriti Austrije i zemalja SIE:  Mayr-Melnhof, Uniqa, Immofinanz, Alior Banka, Ciech i CTC- Media

Glavni analitičar RCB-a smatra da su Mayr-Melnhof, Uniqa i Immofinanz favoriti na domaćem tržištu vrijednosnih papira. Prema Maxianovim "dionicama Mayr-Melnhof trguje se po značajnim vrijednosnim diskontima u odnosu na grupu srodnih dionica, što je opet u određenoj mjeri precijenjeno od strane tržišta. Dodatno, vjerujemo da su nedavne akvizicije pozitivne za ovu grupaciju, te očekujemo povećanje EBIT-a od nekih 10% p.a. u 2014. i 2015. godini." Što se tiče Uniqa-e, RCB posebno naglašava očekivano pozitivno kretanje u pogledu profita, koje je rezultat programa restruktuiranja Uniqa 2.0. Očekuje se da će dobit prije poreza na nivou grupacije porasti sa 205 miliona EUR koliko je iznosila u 2012. godini na 503 miliona EUR do 2015. godine, a što će biti potaknuto sa dvije glavne pokretačke snage: mjerama smanjenja troškova sa jedne strane i intenziviranim korištenjem kanala distribucije Raiffeisen mreže u Austriji i SIE, kao i opštim procesom prodora u sektor osiguranja u zemljama SIE, sa druge strane.

Tokom 2014. godine, očekuje se da će dionice Immofinanz i dalje biti na pozitivnom tragu planiranog izdvajanja stambenog segmenta (BUWOG) iz portfelja poslovnih nekretnina. Štaviše, poslovnica u Moskvi je imala veoma pozitivan efekt na poslovne rezultate usljed ubiranja visokih prihoda od najma.

Što se tiče Poljske, analitičari RCB-a u 2014. godini računaju na Alior banku i hemijsku kompaniju Ciech. Nakon uspješne dokapitalizacije, vrijednost Alior banke smatra se atraktivnom. Povrh toga, može se očekivati i snažan rast kredita i osjetan porast neto kamatne marže. U pogledu Ciech kompanije, njihov fokus je na anorganskim hemikalijama (soda, silikati i staklo) koje se ne odnose na naftne derivate, što je čini manje izloženom nedavnim nepovoljnim trendovima na evropskom tržištu. Uz to, značajna povećanja cijena mogu se očekivati u segmentu sode, te će prodaja sode zasigurno porasti slijedom mjera proširenja kapaciteta u Poljskoj.

Ruska medijska grupacija, CTC Media, je u određenoj mjeri propustila oporavak cijena dionica sektora medija do kojeg je došlo na ljeto 2013. godine, tako da su spremni za nadprosječnu performancu u smislu kretanja njihove cijene dionice u budućnosti. Glavni pozitivni okidači ovog kretanja mogli bi biti bolja dinamika u osvajanju nove publike te značajnije aktivnosti oglašavanja putem Interneta.  Prinos od dividende ovog sektora veći od 5% predstavlja dodatni bonus za investitore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital