Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

22.09.2021. 08:53 / Izvor: HINA
Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost jer će Fed uskoro početi smanjivati poticaje, dok se rast gospodarstva usporava.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon oštrog pada dan prije, a trgovalo se oprezno zbog rizika od kolapsa kompanije Evergrande i neizvjesnosti uoči poruka čelnika Feda.

Dow Jones oslabio je 50 bodova ili 0,15 posto, na 33.919 bodova, a S&P 500 0,08 posto, na 4.354 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,22 posto, na 14.746 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, najveća svjetska burza jučer se stabilizirala jer su popustile zabrinutosti u vezi mogućeg kolapsa kineske kompanije Evergrande zbog financijskih problema.

Ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli nekretninski sektor.

No, trgovalo se oprezno i zbog dvodnevne sjednice čelnika američke središnje banke, koja je počela u utorak, a u srijedu se očekuje priopćenje.

Na toj će sjednici najvjerojatnije biti otvorena rasprava o smanjivanju iznosa za kupnju obveznica, no ulagači se nadaju da bi službena najava tog smanjenja mogla uslijediti tek u studenom ili prosincu.

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost jer će Fed uskoro početi smanjivati poticaje, dok se rast gospodarstva usporava.

Zbog toga je od 2. rujna, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks na gubitku oko 4 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer nadoknadile značajan dio gubitaka od prethodnoga dana.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,12 posto, na 6.980 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,43 posto, na 15.348 bodova, a pariški CAC 1,50 posto, na 6.552 boda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital