Kapital / IZVJEŠTAJI

Opština Sokolac usvojila izvršenje budžeta za prva tri mjeseca 2020.

12.06.2020. 09:54 / Izvor: Akta.ba

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su jučer Odluku o izvršenju budžeta opštine Sokolac za prošlu godinu. Tokom 2019. godine, opština Sokolac pristupila je izvršenju dva rebalansa budžeta. Prvim rebalansom, budžet je uvećan za 73 odsto odnosno 6.050.503 KM, a drugim za 6 odsto odnosno 844.173 KM.

"Ukupna budžetska sredstva planirana drugim rebalansom budžeta opštine za 2019. godinu iznose 15.139.476 KM, a realizovana su u iznosu od 14.270.517 KM ili 94 odsto u odnosu na plan, dok su ukupni budžetski rahodi i izdaci realizovani u iznosu od 15.877.207 KM ili 105 odsto u odnosu na planirane. Budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu ostvareni su u iznosu od 7.763.033 ili 86 odsto u odnosu na planirane. Poreski prihodi ostvareni su u iznosu od 3.624.100 KM ili za 1 odsto više u odnosu na planirane. Neporeski prihodi i grantovi ostvareni su u iznosu od 1.999.011 KM što predstavlјa ostvarenje od 68 odsto u odnosu na plan. U ukupno ostvarenim prihodima za proteklu godinu neporeski prihodi i grantovi učestvuju sa 26 odsto", obrazložio je načelnik Odjelјenja za privredu i finansije Mitar Pržulј.

Budžetski deficit iznosi oko 1.600.000 KM. Najveći procenat u strukturi pomenutih neporeskih prihoda odnosi se na, kako stoji u izvještaju, naknade za korištenje šuma i šumskog zemlјišta, građevinskog zemlјišta, kao i komunalne takse za korištenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnog prostora u poslovne svrhe. Iz tog razloga opozicija nije podržala ovu tačku dnevnog reda.

"Prilikom rebalansa skretali smo pažnju da je nerealno ostvariti planirani budžet. Iz godine u godinu planira se prihod od komunalne takse za korištenje prostora na javnim površinama u iznosu od 70.000 a ostvaruje se u iznosu od 15.000 do 20.000 KM. Takođe skrenuli smo pažnju na naknadu od korištenja šumskih drvnih sortimenata. Sada smo sučeni sa deficitom, koji treba da se namiri u 2020. godini", kazao je Đorđe Radić, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ističe da je veći dio deficita u prvom kvartalu ove godine već pokriven.

"Glavni razlozi zbog kojih je došlo do deficita su smanjenja prihoda po svim osnovama, posebno od šuma. Takođe nismo uspjeli naplatiti obaveze od sugrađana za preuzete lokacije i građevinske dozvole u novim naselјima. Samo po osnovu te dvije stavke prihodi iznose oko 500.000 KM, a izdali smo ih stanovnicima na odgođeno plaćanje cijeneći finansijsku situaciju u kojoj se trenutno nalazimo. Opština ima velike troškove kada su u pitanju izdavanja za lične dohotke zbog viška radne snage što je dodatno doprinijelo stavaranju deficita. Međutim, kao načelnik, ponavlјam da neću pristupiti otpuštanju radnika", dodao je on.

Skupštinskom većinom usvojeno je i Izvršenje budžeta opštine Sokolac za prva tri mjeseca ove godine. Ukupna budžetska sredstva u navedenom periodu ostvarena su sa 53 odsto i iznose 4.503.144 KM. Deficit iznosi oko 400.000 KM. Bjelica pojašnjava da je uzrok ovakve slike, takođe, pad prihoda.

"Nismo imali očekivani prihod od šuma, PDV-a, poreza na nepokretnosti i uz sve to zahvatila nas je pandemija virusa korona. Zbog vanrednog stanja, prihodi za april i maj, u svim lokalnim zajednicama pali su za 40 odsto. Ovih dana vodiće se razgovori između opština i gradova sa Vladom Srpske da se pokušaju iznaći sredstva da se popune budžeti", otkrio je Bjelica.

Opozicija nije podržala izvršenje budžeta za period 1.1. – 31.3. 2020. godine, zbog ostvarenog deficita, ističući bojazan da bi do kraja godine mogao prestići deficit iz 2019.

Odbornici su usvojili Izmjene i dopune plana kapitalnih investicija za period 2020 – 2022. godina.

"Prema prethodno usvojenom planu kapitalnih investicija, namjeravali smo da dijelom finansiramo sistem za prečišćavanje pijaće vode u iznosu od 450.000 KM. Međutim, uzimajući u obzir da imamo donatora za ovaj projekat, planirana sredstva biće preusmjerena za otkup dva preduzeća u stečaju JP ViK „Vrelo Bioštica“ i „Famineks“. Sredstva stoje na računu posebnih namjena", pojasnio je načelnik Sokoca.

Danas su usvojeni i Izvještaj o radu načelnika opštine Sokolac za proteklu godinu, te Izvještaj o sprovedenim mjerama Opštinkog štaba za vanredne situacije opštine Sokolac za period 16.3. – 31.5.2020. godine. Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Milovan Bjelica je podsjetio da je, zahvalјujući predanom i odgovornom radu svih relevantnih subjekata, u ovoj lokalnoj zajednici održana stabilnost za vrijeme pandemije, te zahvalio građanima na poštovanju svih mjera i propisa.

Bez mnogo rasprave, usvojeni su izvještaji o radu i planovi rada javnih ustanova i preduzeća na području opštine Sokolac.

PODIJELI:

TAGOVI:

budžet

Sokolac

Milovan Bjelica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital