Kapital / IZVJEŠTAJI

Opština traži kredit od 1,5 miliona KM

23.04.2014. 12:14 / Izvor: SRNA

Skupština opštine Srebrenica ovlastila je načelnika Ćamila Durakovića da od Ministarstva finansija Republike Srpske traži saglasnost za kreditno zaduživanje ove opštine za potrebe izmirenje dugova od oko 900.000 KM i namjere da se pristupi izradi projekata za učešće u ekonomskim programima, koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Duraković je rekao da je Srebrenica jedina opština u Srpskoj koja nije kreditno zadužena i planirano je da se traži saglasnost na zaduženje u iznosu od 1,5 miliona KM.Načelnik opštine Srebrenica zadužen je da pripremi program trošenja kreditnih sredstava finansiranjem prenesenih obaveza iz ranijih godina i ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zatraženo je od načelnika opštine da, u okviru izvještaja o izvršenju budžeta za 2013. godinu, pripremi program mjera štednje.

"Ako saniramo gubitke iz ranijih perioda, možemo učestvovati u ekonomskim programima koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje ljudi koji ovdje žive", rekao je Duraković.

On je naglasio da je kredit jedini izlaz iz trenutne finansijske situacije koja je, prema njegovim riječima, akumulirana od 2000. godine.

Odbornik Sreten Petrović protivi se kreditnom zaduženju srebreničke opštine, jer smatra da se budžetski gubici mogu sanirati mjerama štednje i traženjem načina da se naplate potraživanja opštine.

"Činjenica je da u posljednje tri do četiri godine nije bilo domaćinskog poslovanja u opštini Srebrenica. Treba naći način da se naplati dug od Šumskog gazdinstva `Drina` i Rudnika boksita koji ukupno iznosi oko 900.000 KM, koliko iznose i neizmirene obaveze ove opštine", rekao je Petrović.

Prema njegovom mišljenju, opština bi trebalo da se kreditno zaduži samo za finansiranje investicionih programa i zapošljavanje stanovništva.

Predsjednici odborničkih klubova SNSD-a i SDS-a Dragić Glišić i Momčilo Cvjetinović ocijenili su da je odluka o kreditnom zaduženju opštine potrebna, posebno zbog toga što sadrži komponente izmirenja zaostalih i servisiranje tekućih obaveza, te otvaranje novih radnih mjesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital