Optužnica zbog malverzacija u "Balkan Investment banci"

02.11.2017. 08:37 / Izvor: BIRN
Optužnica zbog malverzacija u 'Balkan Investment banci'

Optuženi su za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebama ovlaštenja u privredi i za pojedinačne zloupotrebe.

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv 23 osobe zbog sumnje da su, kao pripadnici organizovanog kriminalnog udruženja, malverzacijama u "Balkan Investment banci" nezakonito drugim pravnim subjektima pribavili veliku imovinsku korist.

Prema optužnici, na čelu te grupe bio je bivši direktor "Balkan Investment banke" Edvinas Navickas, a optužnicom je obuhvaćeno 13 državljana Litvanije i deset državljana BiH.

Optuženi su za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebama ovlaštenja u privredi i za pojedinačne zloupotrebe, prenosi BIRN.

Optužnica je podignuta protiv: Edvinasa Navickasa, Evaldasa Deršonasa, Aste Teišerskiene, Sergejusa Fedotovasa, Rimantasa Purtulisa, Angele Dementavičiute, Mindaugasa Valančiusa, Laure Baroniene, Laure Ivaškevičiute, Romualdasa Česnavičiusa, Žilvinasa Mileriusa, Vitalisa Sapagovasa, Mirjane Čomić, Snežane Milunović i Milorada Granulića.

Optužnicom su obuhvaćeni i: Dalyte Poteliunaite, Vinka Granulić, Branko Pančić, Ismar Žmirić, Nada Jeličić, Gorana Kecman, Bojan Karanović i Vladimir Petrović.

"Optužnica navedene tereti da su u periodu od početka 2008. do polovine 2013. godine, kao pripadnici zločinačkog udruženja kojim je rukovodio Navickas, pojedinačno u više navrata grubo prekršili zakon, pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom, te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist, a na štetu "Balkan Investment banke", koja se sada vodi kao "Banka Srpske" u stečaju", rekli su u Republičkom tužilaštvu, prenosi BIRN.

Izjašnjenje o krivnji će biti zakazano naknadno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital