Kapital / IZVJEŠTAJI

Osiguranje u RS: Najviše prigovora na isplatu štete

29.06.2010. 08:16 / Izvor: eKapija.ba

Iako je u aprilu prošle godine stupio na snagu Kodeks poslovne etike društava za osiguranje u RS, po kojem bi društva trebalo da postupaju od ugovaranja do rješavanja odštetnih zahtjeva, žalbe građana na rad osiguravajućih kuća i dalje se najčešće odnose na kašnjenje u obradi odštetnih zahtjeva i isplatama, nedostavljanju obrazloženih ponuda ili detaljno obrazloženih odgovora i slično.

Kako kaže Ljiljana Sokolić, ombudsman u osiguranju RS, samo u prošloj godini Kancelarija ombudsmana zaprimila je 73 predmeta, i to prigovora, molbi i pritužbi osiguranika, korisnika naknada iz osiguranja, odnosno trećih oštećenih lica, pri čemu su dominirali prigovori na postupke u isplati naknade štete iz osnova auto-odgovornosti.

"U 43 podnesena prigovora postupak je obustavljen iz razloga što je stranka s društvom za osiguranje postigla sporazum i riješila spor ili je odustala od podnesenog prigovora iz istog razloga. U 11 predmeta donesena je preporuka kojom je utvrđeno kršenje kodeksa, a bilo je pokrenuto ukupno šest postupaka posredovanja ombudsmana u osiguranju, od čega su u dva slučaja postignuti sporazumi i na taj način izbjegnut je sudski spor, dok u jednom slučaju stranke nisu postigle sporazum, te su konačno rješenje spora prepustile sudu", rekla je Sokolićeva. Ona je dodala da je u istom periodu Agencija za osiguranje RS izdala 28 prekršajnih naloga i to 14 društvima za osiguranje i 14 odgovornim licima. Izrečene su kazne u iznosu od po pet hiljada maraka za društvo i 1.500 maraka za odgovorno lice po svakom prekršajnom nalogu. Do 20. juna ove godine zaprimili su 63 predmeta, od toga 65 prigovora. U predmetima u kojim je ombudsman utvrdio da je bilo kršenja Kodeksa poslovne etike doneseno je 13 preporuka. Takođe, 16. juna ombudsman je svim društvima za osiguranje koja se bave obaveznim osiguranjem od auto-odgovornosti donio i dostavio opštu preporuku koja se odnosi na akt o rješavanju odštetnog zahtjeva. Po toj preporuci, objašnjava Sokolićeva, isplata odštete nije proizvoljna odluka društva za osiguranje, već je to obaveza koja proizilazi iz zakona i zaključenog ugovora o osiguranju i mora biti obrazložena.

U Udruženju osiguravajućih društava RS navode da osiguravajuća društva u posljednjih godinu i po dana dosta dobro isplaćuju štete, jer je Agencija za osiguranje RS dosta uradila na zakonskoj regulativi.

"Osiguranici su i do sada bili dosta dobro zaštićeni, i u najvećem broju slučajeva štete se isplaćuju", rekao je Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja i direktor Jahorina osiguranja. On je dodao da osiguravajuće kuće za isplatu odštetnih zahtjeva imaju na raspolaganju 70 odsto sredstava od premije, ali zbog nenamjenskog trošenja novca često se iz ovih sredstava podmiruju neke druge potrebe. Prema njegovim riječima, Jahorina osiguranje prošle godine na ime šteta isplatilo je šest i po miliona maraka, a za pet mjeseci ove godine 2,9 miliona maraka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital