Oslobađaju investitore hotela sa pet zvjezdica plaćanja javnih prihoda

06.02.2015. 09:19 / Izvor: SRNA
Oslobađaju investitore hotela sa pet zvjezdica plaćanja javnih prihoda

Crna Gora radi na izmjeni carinskog i zakona o PDV-u, kojim je predviđeno da se investitori hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta oslobađaju plaćanja javnih prihoda.

Predložene izmjene i dopune carinskog i zakona o PDV-u, kojima je predviđeno da se investitori hotela sa pet i više zvjezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta oslobađaju plaćanja javnih prihoda, neće izazvati gubitke u budžetu, tvrdi crnogorski ministar finansija Radoje Žugić.On je rekao da će predložene izmjene zakona, koje je danas razmatrala Skupština Crne Gore, podstaći likvidnost investitorima i smanjiti biznis barijere.

U Vladi Crne Gore smatraju će usvajanjem izmjena tih zakona biti ostvareni benefiti bez tereta za javne finansije.

Ovi zakoni se odnose na podsticanje realizacije, odnosno valorizacije resursa sektorskih prioriteta, jer se, kako smatraju u Vladi Crne Gore, objekti za period gradnje i opremanja u visokom turizmu, energetici i proizvodnju u poljoprivredi, oslobađaju PDV-a.

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u predlažu se i pojedina oslobađanja od plaćanja tog poreza kod otkupa dugova, usluga igara na sreću, kao i na uvoz malih pošiljki robe nekomercijalne prirode i sadržine ličnog prtljaga, koji nije namijenjen komercijalnim potrebama.

Žugić je naveo da se Vlada Crne Gore opredijelila za hotele sa pet i više zvjezdica, jer je njihov broj zanemarljivo mali. "Nisam za to da razvijamo sindikalni turizam, jer hotel sa pet zvjezdica generiše mnogo više prihoda", rekao je Žugić.

Poslanik Zoran Jelić smatra da će ove izmjene zakona učiniti poreski sistem atraktivnijim i konkurentijim za biznis i novo zapošljavanje, a kompanije će biti podstaknute da ulažu u realni sektor. Poslanik Azra Jasavić rekla je da je zapošljavanje preko investicionog ulaganja moguće jedino ukoliko postoji puna vladavina prava.Kada je u pitanju PDV, Jasavićeva je ocijenila da u Crnoj Gori ne postoje kvalitetne inspekcijske službe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital