Kapital / IZVJEŠTAJI

Pad BDP-a u BiH za 4,6 odsto

BDP u BiH ove godine pašće za 4,6 odsto zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, ali bi se u naredne dvije godine mogao očekivati rast od oko tri odsto ukoliko bude zantno poboljšana epidemiološka situacija

22.12.2020. 10:11 / Izvor: SRNA

Bruto društveni proizvod /BDP/ u BiH ove godine pašće za 4,6 odsto zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, ali bi se u naredne dvije godine mogao očekivati rast od oko tri odsto ukoliko bude znatno poboljšana epidemiološka situacija, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

On je naveo da je ovo posljedica pada investicija i izvoza, te smanjenja lične potrošnje za 5,3 odsto.

"Od lične potrošnje zavise tri četvrtine BDP, pa od toga zavisi i ukupan rezultat", rekao je Softić za "Oslobođenje".

On je naveo da su doznake iz inostranstva u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17 odsto nego u istom periodu lani, dodavši da se očekuje da će tako biti i u drugoj polovini ove godine.

Softić je istakao da je likvidnost bankarskog sistema u BiH visoka, te da banke na svojim računima imaju ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obavezne rezerve, a ostatak je višak rezervi.

"Nema značajne potražnje za kreditima, jer su i stanovnici, a i preduzeća oprezni u ulaganjima jer su suočeni sa neizvješnošću", ocijenio je Softić i dodao da je velika ponuda novca i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dok je potražnja mala zbog čega ne postoje razlozi za podizanjem kamatne stope.

Govoreći o oporavku ekonomije u BiH na nivo kakav je bio prije pandemije, Softić je naveo da su sve prognoze neizvjesne jer je uzrok krize "spoljni šok", a ne prezaduženost država, dodavši da se situacija može iskoristiti i za neke pozitivne reforme, poput digitalizacije finansija.

"Ovo je dobra prilika da se više razvija lokalna proizvodnja. U krizi se očekuju pojačane državne investicije, njih bi trebalo usmjeravati u dugoročno održiv razvoj", rekao je Softić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital