Kapital / IZVJEŠTAJI

Pad BDP-a u RS 3,4 odsto

01.01.2021. 10:26 / Izvor: SRNA

Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u trećem tromjesečju ove godine, izražen u tekućim cijenama, iznosio je 2,89 milijardi KM i realno je manji za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Bruto dodata vrijednost u trećem tromjesečju ove godine iznosila je oko 2,44 milijardi KM, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjena za subvencije na proizvode bila 456,5 miliona KM. Bruto dodata vrijednost u posmatranom periodu najviše je imala procentualno smanjenje od 18,3 odsto u sektorima umjetnosti, zabave, rekreacije, te ostalim uslužnim djelatnostima, dok je za 10,5 odsto bila manja u prerađivačkoj industriji.

Realno veća bruto dodata vrijednost u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period od 5,3 odsto bila je u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu, u finansijskim i djelatnostima osiguranja bila je veća za 3,2 odsto, a u građevinarstvu za 2,9 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da procentni pad domaćeg BDP-a u trećem kvartalu ove godine u poređenju sa procentnim padovima u Evropi usljed negativnih efekata pandemije virusa korona, svrstava Republiku Srpsku "negdje u gornju polovinu ljestvice zemalja". "Čak i kada se gledaju sektori u kojima je došlo do pada bruto dodate vrijednosti, RS ne odstupa mnogo od evropske slike, isti sektori sa manjim ili većim varijacijama procentnog pada", dodala je Stojadinovićeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital