Pad desezoniranog i kalendarski prilagođenog prometa u RS-u

08.06.2020. 10:48 / Izvor: SRNA
Pad desezoniranog i kalendarski prilagođenog prometa u RS-u

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije RS-a u aprilu ove, u odnosu na april prošle godine, imao je pad od 25,9 odsto.

Ukupni desezonirani promet industrije u Republici Srpskoj u aprilu manji je za 10 odsto u poređenju sa martom, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U ovom uporednom periodu desezonirani promet industrije Republike Srpske na domaćem tržištu zabilježio je pad od 8,5 odsto, dok je na inotržištu pad prometa bio 11,3 odsto.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije RS-a u aprilu ove, u odnosu na april prošle godine, imao je pad od 25,9 odsto.

Kalendarski prilagođeni promet industrije na domaćem tržištu u tom uporednom periodu na domaćem tržištu zabilježio je pad od 31 odsto, a na inostranom tržištu 21,5 odsto.

Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda, i kod kalendarski prilagođenog i desezoniranog prometa došlo je do pada kod svih kategorija proizvoda, a procentualno je bio najveći pad kod energije.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da su ovakvi podaci o prometu industrije očekivani i da se, manje-više, ne razlikuju mnogo od podataka u većem broju zemalja evropskog kontinenta, jer je u aprilu pandemija virusa korona dostizala maksimum i zemlje su preduzimale vrlo restriktivne mjere s ciljem njenog suzbijanja.

"To je dovelo i do zabrana obavljanja pojedinih djelatnosti, redukovanja procesa rada u mnogim sektorima, što je neminovno dovelo i do opšteg smanjenja potražnje za industrijskim proizvodima. Smanjena potražnja i ponuda neminovno su dovele do toga da će potražnja, a samim tim i promet energije, biti značajno smanjen", navela je Stojadinovićeva.

Stojadinovićeva je naglasila da je očiti pad prometa energije u aprilu bila svjetska karakteristika, podsjetivši da je u tom mjesecu zbog drastičnog pada potražnje cijena nafte bila pala na čak 20 dolara po barelu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital